САЩ отново е номер 1 в света на баскетбола. След 16 години без титла и дори без финал на световно първенство, американците оцеляха в ада на Истанбул и се наложиха над Турция с 81:64. САЩ вече е и номер едно по най-много спечелени титли – четири, с което изпревари вече несъществуващите Югославия и СССР.

Невиждана еуфория в зала „Синан Ердем” настъпи още преди началото на двубоя. Трибуните бяха препълнени до краен предел с турски фенове, а тези на САЩ бяха скромна агитка. Дори американските коментатори не пропуснаха да се възхитят на атмосферата.

В началото Турция поведе със 17:14. В този момент се случи неприятен инцидент на паркета, когато Тайсън Чандлър агресивно посегна към една топка, овладя я през Хидо Тюркоглу, и турската суперзвезда го атакува грубо. Реферите обаче дадоха само фаул на Чандлър. Американците приключиха частта със серия от 8:2 и след 10 минути водеха с 22:17, благодарение и на активната им игра в защита.

Две минути след началото на втората част авансът на САЩ вече бе станал осем точки – 27:19, когато Богдан Таниевич се принуди отново да вкара в игра Тюркоглу, най-добър за Турция до момента. В средата на четвъртината преднината на американците въпреки всичко стана двуцифрена, и макар на няколко пъти турците да я свалиха до 7-8, тя остана 10 на почивката – 42:32 в полза на гостите.

Шест точки на Дюрант в началото на полувремето и кош на Ламар Одъм направиха бързо преднината на САЩ 18 точки – 50:32. След поредица от неуспешни нападения за гостите, Турция успя да свали изоставането си до 11 точки, но и статуквото в края на третата четвърт бе 61:48.

Последната част започна с два коша на слабо представящия се до момента титулярен гард Дерик Роуз, а тройка на Ламар Одъм върна преднината на 18 точки – 68:50. Отново Одъм я направи и 20 със следващия си кош в мача, и отново той я покачи на 22 – 74:52. До края американците само поддържаха комфортната си преднина.

Кевин Дюрант завърши с 28 точки за САЩ, а с 16 за Турция приключи Хидо Тюркоглу./БЛИЦ