Русия и САЩ днес излизат един срещу друг на четвъртфинал на световното първенство по баскетбол. Този двубой върна спомените от преди 38 години, тъй като на 9 септември 1972 г. СССР печели най-спорната олимпийска титла в баскетбола след успех с 51:50 над Съединените щати в Мюнхен.
 
Три секунди преди края на мача американците имат една точка аванс пред “сборная”, след като Дъг Колинс е точен от линията за наказателен удар. По всичко личи, че “янките” взимат олимпийското злато, след като Съветският съюз не успява да вкара в последната си атака.
 
“Сборная” обаче твърди, че е бил поискан тайм-аут и реферът прекъсва мача, след като вижда неразбории около съдийската маса. Времето е върнато, СССР пак не успява да вкарва и САЩ отново ликува.
 
Ново объркване настава, след като се оказва, че часовникът все още не е бил стартиран, когато топката е била пусната в игра. С намесата на генералния секретар на ФИБА са назначени нови 3 секунди. Този път “сборная” успява да вземе победата, след като Сергей Белов овладява дългия пас и вкарва през двама американски играчи.
 
Победата на СССР слага край на победната серия от 63 мача на американците на олимпийски игри. Управителното тяло на световния баскетбол отхвърля протеста на “янките”, които пък отказват да вземат сребърните си медали.
 
Несправедливото развитие на мача предизвиква сълзи в очите на един американски тейнейджър по това време. Неговото име е Дейвид Блат. В момента той е селекционер на националния отбор на Русия и за разлика от преди 38 години сега счита, че тогава американците не са били прави.
 
Мнението на Блат предизвика обратна реакция и треньорът на САЩ Майк Кжижевски обяви, че колегата му вече не е американец, а думите му са от гледна точка на селекционер на Русия. Изказването на Дейвид Блат предизвика гнева и на много негови американски сънародници./БЛИЦ