Ямбол поднесе сензацията в 19-ия кръг на Националната баскетболна лига, побеждавайки шампиона Лукойл Академик със 78:75 в зала "Диана".

Така избраниците на Иван Чолаков отмъстиха на "студентите", които преди дни ги елиминираха на 1/2-финалите за Купата на България, а след това спечелиха трофея.

Юлиан Радионов беше най-резултатен за победителите с 21 точки, а Джон Офоегбу и Антонио Гуджино приключиха съответно с по 19 и 15.

Бруно Шундов наниза 23 точки за шампионите, а Ламонт Мак и Божидар Аврамов завършиха съответно с по 14 и 11.

Ямбол стана едва вторият отбор в последните повече от 2 години, който успява да победи Лукойл Академик в редовния сезон на НБЛ. За последно "студентите" паднаха от Рилски спортист през декември 2009-а, а оттогава единствено "Левски" успя да надвие шампиона в редовния сезон. За Купата и в плейофите Рилецо отново е побеждавал родния първенец, но в редовния сезон Лукойл не беше записвал поражение от друг, освен от основния си конкурент.

След днешното поражение балансът на "студентите" в НБЛ е 17 победи и 2 загуби. Вторият "Левски" има 15 успеха и 3 загуби, както и мач по-малко. Ямбол е на третата позиция с 11 победи и 8 поражения.