По близо хиляда лева глоби от Дисциплинарната комисия към баскетболната ни федерация отнесоха четирима от играчите участвали в боя на мача Рилски спортист – Черно море в Самоков миналата седмица.

Дисциплинарната комисия проведе заседание по повод две дисциплинарни прояви, допуснати по време на състезания за Националната лига и подрастващи.

Комисията взе следните решения:
1. След задълбочено и многократно разглеждане на видеозапис от срещата от НБЛ Рилски спортист – Евроинс Черно море /плейоф, четвъртфинал/, играна на 08.05.2011 г. в град Самоков, по чл. 18. Б от Дисциплинарния правилник на БФ Баскетбол „За саморазправа чрез употреба на физическа сила по време на среща срещу състезател”, наказва с глоби в размер на 720 /седемстотин и двадесет/ лева за всекиго, следните състезатели:
- Пламен Алексиев /Евроинс Черно море/ - за многократно ритане на паднал на пода противников състезател;
- Ивайло Касабов /Евроинс Черно море/ - за ритане на същия противников състезател;
- Красимир Георгиев /Рилски спортист/ - за удар с юмрук на противников състезател;
Дисциплинарната комисия наказва по същия член от Дисциплинарния правилник с глоба в размер на 720 /седемстотин и двадесет/ лева състезателят Владимир Мийович /Рилски спортист/ - за умишлено затискане с коляно и тяло на паднал на пода противников състезател. Тъй като това действие е първопричината за всички следващи дисциплинарни нарушения, на основание чл. 52, второ тире от Дисциплинарния правилник на БФ Баскетбол, увеличава с 50% наложената санкция и общата глоба на състезателя възлиза на 1080 /хиляда и осемдесет/ лева.

2. На основание писмен доклад на дежурния представител Владимир Атанасов за поведението на треньора на Светкавица Николай Златков след срещата Светкавица – Евроинс Черно море от Зонален турнир за момчета до 12 г., състояла се на 07.05.2011 г. в зала „Ивайло” във Велико Търново, по чл. 28 от Дисциплинарния правилник на БФ Баскетбол „За отправени обидни думи, уронващи престижа на длъжностно лице след среща”, наказва с глоба в размер на 50 /петдесет/ лева треньорът на Светкавица Николай Златков. Комисията наказва същия и по чл. 29 от Дисциплинарния правилник на БФ Баскетбол „За нарушаване на общоприетите норми на спортната етика, обществено и професионално поведение” с глоба в размер на 200 /двеста/ лева. Общата глоба на провинения треньор възлиза на 250 /двеста и петдесет/ лева.