Баскетболният Рилски спортист изрази недоволството си от управлението на българската федерация по баскетбол. Президентът на клуба Петър Георгиев даде специална пресконференция, на която заяви, че клубът снема доверието си от управлението на федерацията. Това става няколко дни преди финала за Купата на България. На 3 март Рилски спортист ще играе срещу Левски Лукойл във Вeлико Търново.

“На последното заседание на Управителния съвет на федерацията г-н Глушков влезе и каза, че финалът ще бъде във Велико Търново. Той няма морално право да го обявява без да пита. Ние сме двама финалисти. Нека пита и двете страни и да се вземе тогава едно приемливо решение за всички. Все пак не искам да развалям този празник на баскетбола. Ето и какъв е мотивът. Видиш ли, че феновете на Левски от Северна България имали сбирка във Велико Търново тогава, а на другия ден - мач с Черно море. Става въпрос за футболни фенове, а не за баскетболни. Защото всички виждат какви баскетболни фенове има този новосъздаден клуб”, заяви президентът на Рилски спортист инж. Петър Георгиев.

“Ние не знаем какви са условията в тази зала. Да не говорим за климатичните условия. В тази зала никога не сме играли баскетбол. Не знаем какви са таблата, пода или дори информационното табло. Видях те в зала “Универсиада”, в която се играе всяка седмица, какво се случи на полуфинала с Балкан. Това е едно безумие от страна на федерацията и няма никаква логика”, каза шефът на самоковци.

“Казах им, че съм готов финалът да се играе в зала “Универсиада”. Бях готов да се подпиша. Разстоянието от Самоков е огромно. Не само за децата, но и за журналисти и други хора. Това са общо 600 км. Кой ще го бие тоя път? За нас не е важно да победим на всяка цена. Ние даваме пари за баскетбола от 25 години след като възстановихме клуба. От днес Рилски спортист снема абсолютно всякакво доверие към това ръководство на федерацията и към г-н Глушков. Не може такива хора да се подиграват с това, което се опитваме да правим”, категоричен бе Петър Георгиев.

“Не помня кога за последно е имало сбирка на Управителния съвет, на която да се разгледат проблемите в баскетбола, включително и тези в женския. По същия път върви и мъжкият баскетбол. Никъде по света няма случай, в който по средата на сезона два отбора да се обединят и като зададох тези въпроси на г-н Глушков, аз не получих нито един отговор. Било в интерес на българския баскетбол, да съберат най-добрите български играчи в един отбор. Всички виждат какво се случва само месец след това обединение. Тръгваме да взимаме чужденци, което автоматично означава, че няколко български играчи ще напуснат по средата на годината. Започват да взимат треньори-чужденци. Така, че безумията продължават. На Академик Бултекс 99 се дадоха двама играчи, тъй като се знаеше, че ние ще играем на полуфинал с тях. Много щеше да е лесно на финала да играят Левски и Академик. Затова тези двама играчи, които бяха дадени, и до ден днешен заплатите им се плащат от предишния отбор”, каза президентът на клуба от Самоков.

“В тази федерация няма ръководство, което да застане на място. Абсолютно безпринципно и безпардонно. То се вижда накъде отива баскетболът. Той отива по една наклонена линия, която няма спиране, ако продължава по същия начин да се оправдава тази федерация. След като финала за купата ще бъде на неутрален терен, най-нормалното беше да го кажат още преди няколко месеца. Защото го казват след мача между Балкан и Левски Лукойл. Кажете го преди три месеца – Ще играем в Търново. И няма да има проблем. Дори децата знаят, че така трябва да стане", допълни Петър Георгиев.