Бившият хърватски национал Жан Табак е новият треньор на израелския баскетболен град Макаби (Тел Авив). 45-годишният олимпийски вицешампион с Хърватия от Барселона'92 подписа договор с клуба до 2017 г.

Управата на Макаби искаше да сключи краткосрочен контракт за шест месеца, но Табак настояв за по-дълъг период на договора, за да се съгласи да напусне испанския Фуенлабрада.

Освен това израелският гранд ще плати 100 000 евро на испанския клуб. Очаква се официалното представяне на Жан Табак като треньор на Макаби (Тел Авив) да бъде съвсем скоро. Хърватинът заменя Гай Гуудис, който беше уволнен преди седмица.

Табак, шампион на НБА за 1995 г. с Хюстън Рокетс, има треньорски опит начело на испанските Жирона, Лаборал Куча, Фуенлабрада и полския Трефъл Сопот. Бил е помощник-треньор на Реал (Мадрид) и Севиля.

Като играч Жан Табак е европейски шампион за 1987 г. с Югославия, и бронзов медалист от Евро'93 с Хърватия. На клубно ниво е играл за Югопластика (Сплит), Ливорно, Милано, Хюстън Рокетс, Торонто Раптърс, Бостън Селтикс, Фенербахче, Индиана Пейсърс, Реал (Мадрид), Ховентуд (Бадалона) и Уникаха Малага.