Рилски спортист се доближи да една победа от първа в историята си шампионска титла в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) след като надви настоящия първенец Балкан със 102:97 (26:27, 24:23, 24:24, 28:23) като домакин в „Арена Самоков“ във втория мач от финалния плейоф. В серията се играе до три успеха от пет възможни срещи. Третият сблъсък предстои на 28 май в Ботевград, а евентуален четвърти и пети двубой ще се играят съответно на 30 май в Ботевград и на 2 юни в Самоков.

Двата състава изиграха много оспорвано първо полувреме в „Арена Самоков“, в което най-голямата разлика не надвиши 9 точки. Гостите имаха преимущество в началната четвърт и водеха с точка след 10 минути игра – 27:26. В началото на втората част Рилски спортист пое водачеството за кратко, но силна серия в полза на Балкан доведе до преднина от 9 точки, фиксирани с кош на Николай Грозев за 42:33. В оставащите по-малко от пет минути до почивката домакините успяха да скъсят дистанцията и да поведат с 50:47. Тройка на Майки Диксън за Балкан оформи равенство 50:50 след 20 минути игра.

Последва също толкова равностойна трета четвърт, в която съперниците си разменяха водачеството до равенство 74:74 преди последния период. Баскетболистите на Рилски спортист успяха да останат водещи в резултата през по-голямата част от четвъртата четвърт. Балкан изравни за 84:84 след точен изстрел на Йордан Минчев при оставащи по-малко от пет минути в срещата, но самоковци успяха да стигнат до победата в напрегнатите финални моменти.

Чавдар Костов и Майкълин Скот реализираха по 21 точки за победата на Рилски спортист. Скот добави и 7 асистенции. Алън Арнет допринесе с 20 точки, 5 борби и 3 асистенции.

За Балкан най-резултатен бе Николай Грозев с 20 точки, а Майки Диксън вкара 19 точки. По 17 отбелязаха Йордан Минчев и Сюприйм Ханна. Минчев овладя и 5 борби. Травма на лицето в хода на срещата получи капитанът на ботевградчани Димитър Димитров.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!