Шампионът Балкан срази Левски с 83:71 (14:17, 19:12, 26:15, 24:27) в дербито на 15-ия кръг на Националната баскетболна лига. Срещата бе наблюдавана от бившия президент на Локомотив Пловдив - Христо Крушарски, както и от футболните треньори Велислав Вуцов и Николай Митов.

В зала "Триадица" гостите от Ботевград имаха минимален аванс от четири точки на полувремето при 33:29, но с много силна игра в третата четвърт успяха да отворят двуцифрена разлика, която да задържат до края.

С победата Балкан вече има 10 успеха през сезона и три поражения, с които заема второ място в класирането зад лидера Рилски спортист, който е с пълен актив от 13 победи в 13 мача.

Левски пък остава на трето място с осем победи и пет загуби.

Най-резултатен за Балкан в днешния мач бе капитанът Димитър Димитров, който вкара 19 точки. По 14 прибавиха Павлин Иванов и Константин Тошков. 

За Левски по 19 точки вкараха Джон Флорвиъс и Асен Великов, а с 12 приключи Златин Георгиев.

В другия късен мач от съботната програма в Бургас местният Черноморец се наложи с 88:81 (29:14, 19:20, 22:24, 16:25) над Спартак Плевен. За гостите от Северна България това бе шесто поредно поражение и седмо в последните им осем мача и те вече имат показатели от седем победи и седем загуби, с които са четвърти в класирането. 

Черноморец е на шеста позиция с шест победи и осем поражения. Баскетболистите на старши треньора Васил Евтимов прекъснаха серията си от две последователни загуби в първенството след много силна първа четвърт, която спечелиха с 29:14. 

"Акулите" поддържаха аванса си около 15 точки до края на третата четвърт, като чак в последните пет минути Спартак успя да стопи малко от него, но не и да застраши реално съперника си.

С 24 точки най-полезен за Черноморец в мача бе Георги Боянов. Джордан Тъкър прибави още 20 точки, а Минус Туту завърши с 16, като бургазлии използваха само шест човека в целия мач.

За Спартак Мартин Маринов реализира 29 точки, докато Ивко Ивков остана с 13.

По-рано през деня Академик (Пловдив) записа четвърти пореден успех в Националната баскетболна лига. Възпитаниците на старши треньора Йордан Янков надиграха тима на Черно море Тича със 100:86 (18:19, 23:26, 21:16, 38:25) като домакин в зала „Сила“ в среща от 15-ия кръг на шампионата. По този начин „студентите“ изпревариха временно Черноморец Бургас на седмото място в класирането с баланс от 5 победи и 9 поражения, докато гостите от Варна остават девети в подреждането с 4 успеха и 10 загуби.

Двубоят започна равностойно и в края на първата част Черно море имаше точка аванс при 19:18. 

Срещата продължи да върви точка за точка и във втората четвърт. В средата на частта гостите отвориха преднина от 4 точки, която успяха да задържат до почивката, която дойде при резултат 45:41 в полза на Черно море Тича. 

След паузата възпитаниците на Кирил Болшаков отново бяха ефективни в нападение и в средата на третата четвърт за първи път в срещата отвориха двуцифрена преднина при 56:46. Академик обаче отговори със серия от 9 безответни точки, а след това дори излезе напред в резултата благодарение на Омар Крайем, който реализира тройка и кош със сирената и така краят на третата част дойде при 62:61 в полза на „студентите“.

Домакините пренесоха импулса в играта си и в последната четвърт, в средата на която баскетболистите на старши треньора Йордан Янков поведоха с 10 точки разлика при 79:69. До финалната сирена Академик не изпусна инициативата и се поздрави с крайния успех след 100:86.

Най-резултатен за успеха на „студентите“ бе Томислав Минков с 23 точки, а 17 добави Александър Милов.

За гостите от Варна Михаил Молдов се отчете с 18 пункта.

В следващия кръг Академик (Пловдив) гостува на Шумен, докато Черно море Тича пътува до Самоков за визита на лидера в класирането Рилски спортист.