Председателят на НБЛ (Национална баскетболна лига) инж. Петър Георгиев излезе с открито писмо до БК Хасково по повод жалбата на клуба срещу санкциите срещу старши-треньора Елена Станкова. Тя бе глобена с 1000 лв. и лишена от длъжностни права за един мач след двубоя с Нефтохимик. Ето и какво се казва в писмото на инж. Петър Георгиев:

Уважаеми г-жи и г-да,

Във връзка с подадената от Ръководството на БК“Хасково 2012“ жалба от 13.11.2014г., моля да имате предвид следното:

1.Не е в правомощията ми като председател на НБЛ да правя оценка на съдийството в мачове от НБЛ. Такава оценка, по определените от СК показатели, се прави от назначения дежурен представител и, с оглед предприетите мерки за публичност на тези оценки, ще бъдете запознати с нея.

2.Във функциите на мениджър „съдийство“ в НБЛ е да разглежда всички въпроси, свързани с качеството на съдийството в НБЛ. В конкретния случай, поради свързаност на мениджър „съдийство“ със старши съдията на мача „Нефтохимик 2010 “ – „Хасково 2012“, съдийството в посочения мач ще бъде разгледано от други експерти, назначени от мен. За целта, с оглед наложената практика, следва да посочите конкретни оплаквания за погрешни съдийски отсъждания (по направения видеозапис на срещата).

3.Всички назначения на съдии и комисари в НБЛ се извършват от мениджър „съдийство“, при публичност на жребия и по определения от НБЛ и УС на БФБ ред. Тази практика ще продължи до изричната й отмяна, по предвидения в нормативните документи ред.

4.Дисциплинарни и административни нарушения в НБЛ се разглеждат от ДАС към НБЛ. Съветът е независим орган. Оплаквания по решения на ДАС (относно подлежащите на обжалване решения) могат да се правят пред Арбитражната комисия на БФБ.

5.С оглед оплакванията относно поведението на старши съдията на мача (извън конкретните съдийски отсъждания), моля да имате предвид, че всяко заинтересовано лице може да сезира ДАС на НБЛ и/или Етичната комисия на БФБ, с конкретни твърдения и с цел започване на процедура по наказание.

6.В заключение държа да подчертая, че преди началото на сезона всички нови нормативни документи на НБЛ бяха приети единодушно и всеки член на Лигата декларира съгласието си с тях. В определения ми мандат ще настоявам за стриктно и точно спазване на правилата от страна на всички участници в НБЛ и за безкомпромисно налагане на санкции за всяко констатирано нарушение.

С уважение – Председател на НБЛ инж. П. Георгиев"