Главният мениджър на Националната баскетболна лига Иван Ценов даде пресконференция заедно с президента на федерацията Георги Глушков. Спортният директор на Лукойл Академик Сашо Везенков заяви публично, че Тити Папазов ръководи федерацията, а напоследък скандалите станаха доста, най-вече около петте полуфинала между Балкан Ботевград и "Левски".

"Има в последно време напрежение между някои клубовете, а така също и между ръководството на НБЛ с някои клубовете. Притеснява ме недоверието на клубовете към решенията, които взима Лигата или федерацията. Прокрадват се мнения в медиите, кои ръководи Лигата, кой федерацията. Искам да е ясно – федерацията се ръководи от Георги Глушков, Лигата – от мен,“ заяви Ценов.

Той разясни случилото се между НБЛ и Балкан, възпрепятстването от страна на ботевградчани мачът да бъде излъчван по телевизията, и според него е било „саботаж на работата на НБЛ“. Той се извини на телевизията, която излъчва първенството и добави, че ще има специални точки в наредбата за следващия сезон.

Относно претенциите на Балкан към санкциите към клуба, от Лигата разясниха, че такива глоби са налагани и на останалите отбори в хода на сезона. „Не разбирам защо някои отбори решават да оправдават неуспехите си със съдии, Лигата и т.н. Това го има в много държави, но апелирам да запазим нормалния тон. Едно е да се оправдаваш пред спонсора, друго – да се хвърлят нападки в медиите.“

„За нас е неприемливо да получаваме писма от клубове, които да изискват този или онзи съдия. Затова във финалната серия ще свирят всички български съдии международна категория", каза още Ценов. Шефът апелира: "Нека довършим първенството по начин, по който се полага на един интелигентен спорт."/БЛИЦ