Днес се навършват 6 години от смъртта на една от най-големите легенди в българския баскетбол - Румен Пейчев. На 3 декември 2010 година Пейчев си отиде от този свят. Той е роден на 28 септември 1951 година. Ако беше жив, днес щеше да бъде на 65 години. Пейчев бе от онези спортисти и личности, които остават завинаги в българската спортна история. Викаха му Румбата или Джими.

За успехите му едва ли някой е забравил. Многократен шампион с ЦСКА, многократен носител на купата на България, участник на няколко европейски първенства. Част от една от най-силните "червени" генерации в историята.

Като треньор бе помощник на Петко Маринов в ЦСКА, после стана и старши треньор. Два пъти шампион на България и носител на купата на страната. По-късно бе асистент на Петко Маринов в Лукойл Академик и на Константин Папазов в Левски.

След смъртта на Румен Пейчев обновената баскетболна зала на ЦСКА на стадион „Българска армия” получи неговото име.

На откриването на залата на "Армията" именно Петко Маринов каза няколко запомнящи се думи. Двамата бяха неразделни от началото до края. И в ЦСКА, и в националния отбор. "Много бих се радвал младите колеги да подражават на неговото поведение. Изключително честен, добър и етичен човек. Понеже съм сигурен, че в момента той ни гледа, искам от името на всички, които сме се събрали, да му обещая, че в този хубав ден, в тази зала ще се направи така, че да се появи новият Румен Пейчев", завърши емоционално Петко Маринов през 2013 година, когато залата получи името "Румен Пейчев".