Баскетболният клуб София-Балкан изигра демонстративен мач на инвалидни колички в "Арена Ботевград" между двубоите за бронза и големия финал в 62-рото издание на турнира за Купата на България.

"Жълтите" с треньор Владимир Искров изоставаха на полувремето с 14:12, но поднесоха пълен обрат след почивката и спечелиха срещу "сините" на Мартин Вутев с 24:23, пише Bball.bg. Още преди срещата момчетата от клуба направиха мил жест и раздадоха карамфили на дамите в залата.

София-Балкан бе част от събитието по покана на Община Ботевград и ръководството на Балкан. Клубът участва в съвместен проект с Университета в Ниш и Професионалната гимназия по техника и мениджмънт "Христо Ботев" в Ботевград за изграждането на площадка за баскетбол на колички в двора на училището и основаването на клуб в града. Очаква се одобрението на Министерството на спорта и на Министерството на образованието.

През 2015 година отборът, който тренира два пъти седмично в залата на Национален стадион "Васил Левски", спечели първо място в първия турнир в този вид спорт за Купата на Столична община.

Баскетболен клуб за хора в инвалидни колички София-Балкан е създаден през 2007 година от Ротаракт клуб и Ротари клуб „София – Балкан” с подкрепата на Българската федерация по баскетбол и Национална спортна академия. В момента БФБ пък е в процес на закупуване на допълнителни състезателни колички за клуба.

В България има само три баскетболни отбора на колички. Освен него, подобни тимове има и в морската столица- Варна 2010, както и в Бургас - Джавелин Бургас./БЛИЦ СПОРТ