Младият български баскетболист Валентин Голчев постигна сензационен успех със своя английски отбор Нортъмбрия във финалния плейоф на британската Втора баскетболна лига (EBL 2).

Голчев е син на известната наша баскетболистка от близкото минало Надка Голчева, която в момента е треньор на женския Славия Термострен. Доскоро той играеше за Баркинг Аби Академи в колежанското първенство на острова, а от този сезон е в Нортъмбрия - също университетски тим, но състезаващ се и в клубното първенство.

Отборът на Голчев завърши едва шести в класирането в редовния сезон на EBL 2 с актив от 12 победи и 10 загуби, но после се показа като изключителен плейофен боец. Нортъмбрия не само стигна до финал в плейофите на дивизията, но снощи спечели и титлата в тях, и то с убедителен успех с 20 точки разлика срещу фаворита Лийдс Карнеги.

Отборът от Йоркшир бе убедително първи в редовния сезон на тази дивизия, носител на купата "Патрънс" и полуфиналист за националната купа. На всичкото отгоре той бе побеждавал Нортъмбрия при всичките сблъсъци между двата съперника от северна Англия досега, но този път, точно на финала на плейофите, бе безпомощен срещу тима от Нюкасъл с българския атакуващ гард в стартовата петица - 64-84.

Валентин Голчев игра 26 минути и допринесе за изненадващия успех на Нортъмбрия с 8 точки - 2 тройки и един кош от средно разстояние, все във важни моменти, пише bulgarianbasket. Освен това българинът записа 6 борби, 2 асистенции, 1 отнета топка и 1 блок, а усилията му в защита бяха част от цялостното силно представяне в задно поле на отбора, позволил на по-титулувания си съперник да му вкара само по 16 точки във всяка от четирите части.

Отборът на Нортъмбрия водеше през цялото време, като авансът му стигна дори до 17 точки в 24-ата минута. Лийдс Карнеги обаче бе близо до обрат в третата и началото на последната четвърт, сваляйки разликата до само 5 точки, преди тройка на Голчев да я направи 13. Силната серия на играчите на Нортъмбрия в четвъртата част продължи, като те бележеха кош след кош. Точната стрелба за 2 точки на 21-годишния български гард за 55-78 пък окончателно довърши Лийдс при оставащи по-малко от три минути.

Въпреки че с тази победа Нортъмбрия стана шампион в плейофите, Лийдс Карнеги влиза за следващия сезон в по-горната дивизия, заради първото си място в редовния сезон. Тимът от Нюкасъл обаче също е подал заявка за промоция и след успехът му във финала снощи има големи шансове също да влезе. /БЛИЦ