Сериозен скандал разтърси баскетболната ни общественост няколко дни преди мача на Звездите. Шоуто е на 7 април в зала “Арена Армеец”, а участие вече потвърди бившата звезда от НБА Денис Родман. Българските съдии отказаха да ръководят двубоя. Причината е изказване на организатора Стефан Августинов. Той заяви, че в залата няма да бъдат допускани съдии и комисари без билети. Реферите обаче настояват да влизат гратис, тъй като имат служебни карти от ФИБА, които им позволяват да го направят без проблем. “Според мен говорим за 300-400 души с такива карти в цялата страна. Само в София са към 150. Не виждам причина да ги допускаме безплатно, нито има нормативен документ, който ни задължава да правим това. Още повече, че тези от тях, които трябваше да участват в мача, ще бъдат заплатени. Защо ние трябва да уважаваме техния труд, а те не уважават нашия като организатори?“, коментира ситуацията Стефан Августинов.

“Ако трябва ще викаме съдии от чужбина. Сигурен съм, че ще дойдат дори безплатно, а разходите ще излязат колкото хонорарите на българите. Но ние имаме перфектен договор с БФБ, в който се казва, че тя осигурява съдиите, а ние им плащаме хонорарите. Доколкото знам, президентът Глушков е човек на правилата“, каза още Августинов.

Председателят на Съдийската комисия Стефко Станев отвърна. “Просто казахме на г-н Августинов да си промени мнението относно допускането на комисари и съдии, по простата причина, че съгласно договорките с федерацията всички те имат право на безплатен достъп до всички състезания в България. От друга страна всички международни комисари и съдии имат правото да присъстват на всички състезания в света без пари със своите съдийски карти, като това е решение на Международната централа. Тук не става дума за пари, а за уважение към гилдията, която все пак дава много за баскетбола. Едва ли проблемът е заради 20 човека, които ще отидат в залата. Изказването на Августинов е обидно, не уважава гилдията. Няма да им ръководим срещата”, заяви Стефан Станев./БЛИЦ