Скандал назрява в баскетболната Балканска лига. Причината за това е участието на тим от Косово. Вчера Сигал (Прищина) обяви, че започва участие в турнира, който е официално признат от ФИБА Европа. В последните дни президентът на Балканската лига Шай Щрикс беше на инспекция в Косово и вероятно там е било взето решение за участието на местния тим в турнира.
 
Новината за участието на Сигал (Прищина) беше посрещната на нож в Сърбия. Както е известно, сърбите не признават независимостта на Косово и се противопоставят на участието на косовските отбори в различни спортни прояви и турнири.
 
“Не сме получавали такъв сигнал или информация. Надяваме се, че това е грешка. Ако обаче е истина, ще реагираме по единствения възможен начин. Вероятно нашите отбори ще се оттеглят от участие в знак на протест. Балканската лига се провежда с одобрението на ФИБА Европа, а тя не позволява участието на отбори от Косово в международни турнири”, заявиха от Сръбския баскетболен съюз.
 
Директорът на клуба от Прищина Артан Руговао обяви, че неговият тим започва участие в Балканската лига на 27 или 28 ноември. Първият съперник на Сигал щял да бъде българският “Левски”. Твърди се, че косовският клуб ще заеме мястото на черногорския Теодот Тиват, който се отказва от участие. Днес Теодот трябва да играе с ОКК Београд. От сръбския тим обявиха, че нямат такава информация и са заминали тази сутрин за Черна гора за предстоящия мач.