Голям скандал се разрази около избора на Украйна за домакин на Eвропейското първенство по баскетбол при мъжете през 2015 година. Няколко дни преди церемонията баскетболните федерации на Франция, Германия, Италия и Хърватия оттеглиха кандидатурите си. Ръководителите на четирите федерации - Жан-Пиер Сюта, Инго Вайс, Дино Менегин и Данко Радич, излязоха с общо становище по скандала. В него се изразява несъгласие с ръководството на ФИБА Европа и специално на президента Олафур Рафънсон и генералния секретар Нар Занолин.

Четиримата ръководители на баскетболните федерации обвиняват европейската централа в липса на професионализъм. Президентите на са съгласни с липсата на доверие и прозрачност при избирането на домакина на шампионата след четири години.

“Искахме да направим празник за спортния свят. Германската федерация по баскетбол имаше сериозни очаквания за първенството. Подходихме с отворено сърце и подадохме ръка, но нещата на се получиха. Олимпийският комитет на нашата страна също имаше големи очаквания и ни подкрепяше. Правителството на нашата страна също. Не приемаме решението на ФИБА Европа и се оттегляме. Тава решение бе взето без правила и не се спазиха правилата на доброто управление и доверието”, пишат от немската федерация.
Според президентите домакинството на Украйна ще донесе и сериозни финансови сътресения във ФИБА Европа, като ще бъдат загубени от спонсори около 4 млн. евро годишно до първенството през 2015 година./БЛИЦ