Един от славните баскетболни отбори в България – Черно море (Варна) е пред закриване. Това съобщи на извънредна пресконференция днес генералният мениджър и легенда на родния баскетбол Симеон Варчев. Клубът е в тежко финансово положение от повече от половин година, а община Варна засега не дава никакви индикации, че ще се намеси. Варчев заяви, че в касата има пари само за тази седмица и за следващата няма средства дори за транспорт.

Всичко се случва няколко дни след спечелването на бронзовите медали в турнира за Купата на България от момчетата на треньора Любо Минчев. Всички състезатели заслужиха похвали за представянето си, имайки предвид кризисната ситуация в клуба. Черно море изхвърли на четвъртфиналите домакина Рилски спортист, а на полуфинала се предаде след драма пред “Левски”. Треньорът на "сините" Константин Папазов призова да бъде спасена емблемата на спорта във Варна, визирайки дългогодишните успехи на Черно море. В малкия финал “моряците” биха Ямбол и грабнаха бронза.

Клубът има 265 000 лева задължения, а средства са осигурени само за съботния мач срещу Балкан. За следващото гостуване в Плевен на Спартак пари – няма. За да изкара сезона докрай, на Черно море са му необходими около 260 000 лева.

На пресконференцията беше внесена и яснота относно годишната издръжка на клуба за седемте възрастови формации. Тя е около 860 000 лева, като 160 000 са сигурни от роден мобилен оператор. Издръжката само на детско-юношеските формации е около 250-280 000 лева на година. В клуба тренират 650 подрастващи.

Варчев вече е водил преговори със седем бизнесмени и представители на няколко политически партии, но в крайна сметка никой не се е съгласил да помогне. В момента се водят преговори със спонсор от Турция, който сам е проявил интерес, а евентуална негова намеса до края на седмицата може да спаси клуба. В противен случай Черно море ще бъде закрит.

На пресконференцията присъстваха представители на общината в лицето на Коста Базитов и Антон Жожев. Те обаче обясниха, че няма законов начин общината да помогне на Черно море. Те изказаха своята съпричастност към проблемите на клуба и обещаха да помогнат за намирането на спонсор. Варненската община има бюджет от 5 млн. лева за субсидии на най-малко 150 спортни клуба. От тези пари на година се падат 20 000 лева на баскетболния Черно море./БЛИЦ