Скандалът между ФИБА и Адриатическата лига по баскетбол се разраства сериозно. От международната баскетболна централа заплашиха с изваждане от предстоящото европейско първенство всички страни, чийто клубове подкрепят регионалната надпревара.

Окончателното решение се очаква да бъде взето на Централния борд на ФИБА след десетина дни. Толкова време ще имат и националните фенерации на държавите от бивша Югославия, който имат представители в Адриатическата лига.

Информацията е на „Вечерни новости“ и гласи, че ФИБА вече няма намерение „да си играе“ и е решена да вземе мерки, след като не призна официално престижната регионална надпревара. ФИБА вече няколко пъти предупреди националните федерации на Сърбия (заради Партизан, Металац и Мега Лекс), Черна гора (Будучност), Хърватия (Цедевита, Цибона, Задар), Словения (Олимпия, Кърка), Босна и Херцеговина (Игокеа) и на Македония (заради МЗТ Скопие), че въпросните клубове трябва да оттеглят признанието си за Адриатическата лига.

Според „Вечерни новости“ в международната баскетболна централа сериозно обмислят провеждането на Европейското първенство по баскетбол без националните отбори на страните от бивша Югославия, а Хърватия би загубила и домакинството си на една от групите на предстоящия шампионат.