Сръбският треньор Александър „Саша“ Джорджевич се разделя с националния отбор по баскетбол на Китай на фона на информациите, че ще поеме новия клуб от Дубай, чиято амбиция в дългосрочен план е участие в Евролигата при мъжете.

Джорджевич напуска поста след почти две години като старши треньор на китайския представителен състав. 56-годишният сърбин застана начело на отбора на Китай за Световното първенство през 2023-а, където записа една победа от петте изиграни мача и завърши на 29-о място от 32 държави.

„Моята искрена благодарност към Китайската баскетболна асоциация и страхотните хора, които срещнах и с които работих“, написа Саша Джорджевич в профила си в социалната мрежа „Екс“.

„Пожелавам всичко най-добро на треньорите, президента на федерацията Яо Мин и целия му екип и разбира се на националния тим и играчите. Вашият сръбски брат винаги ще ви подкрепя“, добави Джорджевич.

Специалистът е фаворит за треньорския пост в новосъздадения клубен отбор от Дубай, но все още няма постигнато споразумение.

Саша Джорджевич е работил още в Олимпия Милано, Бенетон Тревизо, Панатинайкос, Байерн Мюнхен, Виртус Болоня и Фенербахче, както и в държавния състав на родината му Сърбия.

Клубът, базиран в най-популярния град на Обединените Арабски Емирства, бе потвърден за участие в Адриатическата лига през следващия сезон 2024/2025, а това се определя за стъпка към включване в турнира Еврокъп и впоследствие в Евролигата.