Сърбия е новият европейски шампион по баскетбол при младежите до 20 години. В Линяно Сибиадоро тимът на Владимир Джокич се наложи над сребърния медалист от първенството през 2014 г. на остров Крит Испания със 70:64. Това е първо злато за младите надежди от западната ни съседка от 2008 г. насам и общо пето в историята (б.а. в това число и като част от бивша Югославия).

Гардът на Мега Лекс Огнен Уарамаз бе много полезен за Сърбия и записа дабъл-дабъл – 19 точки и 10 борби. Марко Гудурич, който бе избран за MVP на надпреварата, добави 14 и 6 борби. Раде Загорац завърши с 11 точки и 7 борби. Хуан Хернангомес бе най-резултатен за Испания с 18 точки и 9 борби. Марк Гарсия остана със 17 и 3 борби.

Решителният двубой за златото между Сърбия и Испания бе повторение на финала на европейското първенство за младежи до 20 години от 2007 г. Тогава сърбите отказват съперника с 87:78 в Нова Горица, Словения.

Срещата бе наблюдавана и от младежкия ни национален отбор. “Лъвчетата” на Людмил Хаджисотиров приключиха участието си на европейското първенство, Дивизия А преди ден, като останаха на последното 20-то място в крайното класиране.