ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Стотици се събраха пред Националния стадион "Васил Левски", за да отдадат последна почит към легендарния спортист - член на Залата на славата на световния баскетбол Атанас Голомеев - Змея.

Той почина на 12 август на 76-годишна възраст и остана в историята като една от най-значимите личности в световния и българския баскетбол.

Сред дошлите да се простят с него бяха шефът на баскетболната федерация Георги Глушков, Сашо Везенков, кметът на Пловдив Здравко Димитров-Зико, Роберт Гергов, Петко Маринов, Иван Ценов, Любо Амиорков, Георги Младенов, Руслан Вуцов, ген. Васко Василев, Сашо Чакмаков, Юм Уандие, Георги Божков, Лили Янкова, Елеонора Рангелова, Данчо Колев и много други.

WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

Змея играе от 1963 до 1986 г. в Спартак София, Академик София, ЦСКА, Адана, Макгийл и Левски Спартак. Искат го и Ню Йорк в НБА, и Барселона, но до трансфер така и не се стига.

В клубната си кариера има 8 титли на България (1970, 1971, 1972, 1973, 1978, 1979, 1981 и 1982), и 4 пъти е носител на Купата на България (1976, 1979, 1982 и 1983).

През 2019 г. е член на Залата на славата на ФИБА. През същата година получи и Орден „Стара планина“.

"Голяма загуба за българския, европейския и световния баскетбол. Епоха си отиде. Беше добър, имаше чувство за хумор, обясняваше по неговия си начин, за да го разберем. Ще ни липсва много, много... Спомените ще си останат вечно за нас. Трябва да оставим това наследство и на младите. Много откровен и честен. Винаги се е борил за победата.

Беше пример за подражание. Ще тъжим много. Бях го виждал само по телевизията, а като ме повикаха в националния отбор, той ме взе в неговата стая - да се уча, да ми разказва.... Това е първият ми спомен", разказа президентът на БФБ и първият българин в НБА Георги Глушков.

"С всичко ще го запомня, 45 години съм с него... Много ми е тежко. Винаги ни даваше сила и кураж, буташе ни напред. Нас младите. Факт е, че е епоха. Уникално самочувствие и чувство за хумор. Жалко е, че много малко хора го помнят. И това са баскетболните хора.

Хората знаят повече за Стеф Къри, отколкото за Атанас Голомеев. По следата, която той остави, може да ходим с тихи стъпки. Мислех, че е безсмъртен, като шотландски боец. Оказа се, че не е...", заяви един от най-добрите български баскетболисти за всички времена Георги Младенов.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК! 





снимки: Емона Цончева / Startphpoto.bg