Селекционерът на българския национален отбор по баскетбол Пини Гершон, който води и Макаби Тел Авив, предизвика истински скандал насред Ню Йорк. Израелският специалист хвърли всички в смут в една от най-известните зали в света - „Медисън Скуеър Гардън” по време на контрола между Макаби (Тел Авив) и Ню Йорк Никс.

Двубоят бе прекратен за около 15 минути в средата на третата четвърт заради Пини Гершон. Треньорът не издържа на поредица неправилни отсъждания на местните рефери и буйно реагира край страничната линия на няколко пъти. Той получи второто си техническо нарушение, което според правилата означава дисквалификация.

Гершон обаче отказа да напусне залата и за около 15 минути мачът бе прекъснат, а на терена нахлуха всякакви официални лица. Треньорът спори дълго с реферите и не искаше да напусне залата. Наложи се президентът на Макаби - Шимон Мизрахи да слиза на пейката, за да го успокои. В крайна сметка съдиите пуснаха часовника да отброява три минути и заплашиха, че ако до изтичането им Гершон не напусне залата, ще прекратят мача и ще дадат служебна победа за домакините. Едва тогава Пини напусна залата и остави нещата в ръцете на младия си помощник Шарон Дрюкер.

Коментаторите за американската телевизия, излъчваща срещата, бяха доста остри с Гершон, и заявиха на няколко пъти: „Той трябва да разбере, че щом се е съгласил да доведе отбора си в САЩ, трябва да играе по правилата на НБА. Тук методите, които използва на други места, не могат да минат. Това поведение е неприемливо за треньор.”

В момента мачовете от предсезонната подготовка в НБА се свирят от заместник-съдии, срещу които валят непрекъснати критики. В крайна сметка Ню Йорк победи Макаби Тел Авив със 106:91./БЛИЦ