България се класира за Европейско първенство по баскетбол за мъже за първи път от 10 години насам след невероятен екшън и нова драматична победа над Латвия. Този път баскетболистите на Росен Барчовски победиха домакините с 66:65 (15:17, 21:23, 15:19, 15:6) в „Арена Рига“, класирайки се за шампионата на Стария континент през 2022 година. Двубоят бе изпълнен с много обрати, а нашите наваксаха двуцифрен пасив, като с много характер и воля успяха да измъкнат успеха в края.

Националите ни бяха без най-голямата си звезда Александър Везенков в състава, но изиграха страхотен мач, който по драматизъм не отстъпваше на онзи преди една година в Ботевград, спечелен с две продължения със 110:106.

Минута и половина преди края след страхотна тройка на Дий Бост нашите момчета поведоха с точка. Последваха пропуски и от двата тима. Александър Янев изпусна два наказателни удара, а 10 секунди преди сирената Латвия получи право да организира последно нападение, но не успя да отбележи и България ликува.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Дий Бост отново бе под пара и завърши с 18 точки. С 15 се отличи Павлин Иванов, който вкара пет тройки в особено важни моменти, три от тях в последната четвърт. Димитър Димитров също игра силно, като завърши с 12 точки, а Чавдар Костов вкара 11.

България зае третата квота за ЕвроБаскет 2022 от група H, като по този начин се присъедини към тимовете на Босна и Херцеговина и Гърция, които също си осигуриха класиране за шампионата. Националите ни лишиха Латвия от участие на първенството на Стария континент за първи път от цели 22 години насам.

В понеделник България излиза срещу Босна и Херцеговина в последен мач от квалификациите, а Латвия се изправя срещу Гърция, но тези мачове ще са без значение за класирането.

Европейското първенство ще се проведе в периода 1-18 септември догодина в Италия, Германия, Чехия и Грузия.

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ
Латвия: Кристерс Зорикс - Рихардс Ломаж - Марекс Мейерис - Янис Тима - Мартинш Майерс

България: Дий Бост - Чавдар Костов - Христо Захариев - Димитър Димитров - Андрей Иванов