Шампионът на НБА Голдън Стейт Уориърс няма загуба от началото на сезона. „Воините“ спечелиха и седемте си досегашни срещи от началото на шампионата. Те правят впечатляващата серия дори и без треньора си Стив Кър.

През лятото Кър се подложи на две операции на гърба и още не е водил отбора през този сезон. Начело на Уориърс е неговият асистент Люк Уолтън. 35-годишният бивш играч на Лос Анджелис Лейкърс и Кливланд Кавалиърс се води временно на поста.

6.jpgУолтън е треньорът, отговорен за този успешен старт, но ... според статистиката той няма нито една победа. Дори няма кариера като треньор на тим от НБА. Всичките тези седем мача и седем победи се водят на статистиката на Стив Кър. За това алармира бившият треньор на Ню Йорк Никс и Хюстън Рокетс Джеф ван Гънди.

„Това е начинът, по който НБА разрешава подобни случаи. Временните треньори са невидими за Лигата, тъй като така е по-лесно да се прави статистиката. Такива специалисти обикновено записват серии от 1:0, 0:1, 1:1 или 0:2. Те не се задържат дълго и затова НБА не отбелязва тяхната лична статистика. Дори сайт като  BasketballReference.com, който е много по-пунктоален при отбелязването на статистика, не обръща внимание на временните треньори. Последният временен треньор, отбелязан в този сайт, е Лей Хейман, който води Торонто Хъскис през 1947 г.“, разкри 53-годишният Ван Гънди.

„Тук Уолтън е отбелязан само като играч. Това е сериозен удар по него, тъй като се оказва без никакъв опит като треньор в НБА, а прави такава силна серия. Реалността обаче е друга и няма значение какво казва НБА. Люк Уолтън има седем победи в седем мача и в това няма никакъв спор“, допълни специалистът.

7.jpgТреньорството, макар и неофициално според статистиката на НБА, промени Уолтън. Като играч той беше известен с емоциалните си реакции след отбелязан кош, зрелищна забивка или победа. Сега обаче зрителите стават свидетели на нещо съвсем различно. Люк Уолтън е направо като каменна статуя. Никаква емоция не може да се види по лицето му по време на мач.

„Когато си треньор, не можеш да се наслаждаваш на играта като всеки друг човек в залата. Когато гледам записите на победите в самолета на път за вкъщи, вероятно се усмихвам доволно. Но в залата не мога да си позволя това. Гледаш таблото и твоят отбор води, да кажем, с девет точки. Това обаче е малка разлика, която бързо може да бъде заличена. В такава ситуация треньорът няма право да се радва буйно, както го правят играчите“, признава треньорът на Голдън Стейт Уориърс.

Преди началото на сезона мнозина се питаха дали Люк Уолтън е готов да замени Стив Кър. Самият той признава, че е имал доста безсънни нощи, тъй като се е притеснявал от сравнения и въпроси от рода на: Какво би направил Стив Кър? Уолтън разкри, че тези съмнения значително са отпаднали след първите четири мача, които „воините“ спечелиха с обща разлика от 100 точки, най-добър показател в цялата история на НБА за първи четири срещи от сезон.

Кога ще се върне Стив Кър на работа? Това за момента никой не се ангажира да прогнозира. Ясно е обаче, че в негово отсъствие Голдън Стейт Уориърс попадна на изключително качествен заместник. Вероятно като ключ към успешната работа на Люк Уолтън може да се приеме, че все още не е далеч от поколението на настоящите играчи в НБА и познава техния манталитет. Все пак той прекрати кариерата си само преди две години.
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ, БЛИЦ