Страшен екшън се разигра по време на мача от европейското първенство по баскетбол между Грузия и Турция в Тбилиси. В мач от Група „А“, в която е и България, домакините победиха с 88:83.

Двата тима обаче са се сбили в съблекалните, а сега турците заплашват да напуснат Евробаскет 2022. Всичко започна в последната четвъртина на двубоя, когато турският национал Фуркан Коркмаз (играч на Филаделфия 76-ърс) се сдърпа на терена с грузинеца Дуда Санадзе. Феновете в залата пък започват да замерят скамейката на Турция с различни предмети.

Скандалът е потушен с намесата на съдиите. Двамата баскетболисти са изгонени от терена, но това не утолява страстите. В съблекалните избухва нов бой между Коркмаз и Санадзе. В него се включват и грузински национали, останали извън групата за мача, както и полицаи, които налагат турския баскетболист.

„Докато Фуркан Коркмаз се е прибирал към съблекалнята със своя треньор, играчите на грузинския отбор, които не са били в групата за мача (вероятно Торнике Шенгелия и Гога Битадзе), са го атакували в коридорите. Към атаката са се присъединили дисквалифицираният им играч Дуда Санадзе, както и полицаи. В края на мача 30 униформени се опитаха да ни нападнат. Сблъскахме се с полицията на Грузия. Обръщам се към ФИБА и всички официални лица на федерацията - не позволявайте на тези хора да си мислят, че сме глупави. Те трябва да ни предоставят видеозаписите от охранителните камери от коридора минута по минута, без да липсва каквото и да е от тях. Ако тези кадри не достигнат до нас, ние ще напуснем турнира“, обяви вицепрезидентът на Турската баскетболна федерация Юмер Онан.

Топ Коефициенти за Спортни залагания!

„Дойдохме тук да играем баскетбол, нищо повече от това и всичко трябва да е на терена, но за съжаление има голям скандал извън терена, а това не е хубаво за спорта. Това трябваше да е само баскетболен мач, но не беше така. Имаме още два мача тук. За съжаление това, което се случи в коридорите и в съблекалнята не е добре да спорта. Ще проверим всички охранителни камери. Очаквахме повече гостоприемство и повече джентълменско поведение. На терена имаше добър баскетбол, но сме разочаровани от случилото се. Атмосферата беше много добра и да, имаше напрежение на терена между играчите. Но, когато те отиват в съблекалнята, трима от грузинския национален отбор плюс охраната причиняват бой, което е недопустимо. Грузия победи и ги поздравяваме, но това няма значение сега. Важното е това, което става в коридора и тази новина стигна до нашите играчи, как наш състезател е бил атакуван. А също и как 22 секунди са били спестени в хода на двубоя“, допълни помощник-треньорът на Турция Хакан Демир.

От лагера на Турция посочват, че спречкването между Коркмаз и Санадзе на терена е при оставащи 4:48 минути в четвъртата част. Около 10 минути бяха необходими, за да бъде потушено напрежението в залата. Играта обаче се подновява при оставащи 4:26 минути, изписани на информационното табло.

„Въобще цялата грузинска организация на мача беше абсурдна. Бяхме подложени на нечувани условия още от самото начало. Пътувахме 45 минути от хотела си до залата. Не ни осигуриха никаква охрана“, уточни Юмер Онан.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК