ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Страшен скандал избухна в САЩ заради един от популярните богаташи, свързани със спорта в страната. Собственикът на баскетболния Финикс Сънс от НБА Робърт Сарвър беше глобен с 10 милиона долара и лишен от правото да бъде част от Лигата в продължение на една година.

Причината за наказанието му са доказани обвинения, че многократно е използвал думата „негър“ в спорове със свои служители. Те от своя страна са подали оплакване, тъй като са приели това за обида, дискриминация и проява на расизъм. Срещу него имаше и сигнали за сексуални посегателства, но за тях не се намериха убедителни доказателства.

След като размерът на наказанието на Сарвър стана ясен, последва бурен протест от редица организации, защитаващи правата на цветнокожите в САЩ. Най-голямата от тях NAACP (Национална асоциация по съдействието на прогреса на цветнокожото население) определени глобата на 60-годишния богаташ като смехотворно. Според тях финансова санкция с такъв размер е като глоба за неправилно паркиране за човек с благосъстояние от 800 милиона долара.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

Една от най-големите звезди на НБА Леброн Джеймс също изрази недоволството си от малкото наказание. Според него собственикът на Финикс Сънс е трябвало да бъде отстранен завинаги от Лигата.

„Четох информацията няколко пъти. Ще бъда честен... НБА взе напълно грешно решение. Няма нужда да обяснявам защо. И преди съм го казвал, а сега ще го повторя: В нашия спорт няма място за подобно поведение“, заяви бесният лидер на Лос Анджелис Лейкърс.

Комисионерът на НБА Адам Силвър беше принуден да даде отговор на нападките. Той трябваше да обясни защо Робърт Сарвър е отстранен само за една година, а няколко години по-рано собственикът на Лос Анджелис Клипърс Доналд Стърлинг беше изваден от НБА завинаги. През 2014 г. Стърлинг нападна гаджето си Ви Стивиано заради снимка с легендарния Меджик Джонсън, използвайки думите: „Бесен съм, че искаш да се асоциираш с чернилки. Сигурно и спиш с такива! Прави каквото искаш, но само не ми ги набутвай пред носа и не ги води на мачовете на моя отбор.“

„За нас като организация става дума за различни материи. В случая с Доналд Стърлинг бяхме свидетели на очевидна расова ненавист, насочена към определена група от хора. Аз лично бях потресен да разбера каква е била средата на работа във Финикс Сънс през последните 18 години. Трябва да се извиня на бившите и някои от настоящите служители на клуба, че пренебрегвахме през годините техните сигнали. Разбирам, че поведението ни е било непростимо“, коментира Адам Силвър.

Финикс Сънс не е единственият спортен отбор, собственост на Робърт Сарвър. 60-годишният богаташ притежава още баскетболният Финикс Мъркюри от женската НБА. В началото на 2016 г. американецът купи испанския Майорка срещу 20 милиона долара. Тогава клубът беше във втора дивизия, но в момента е част от Примера дивисион.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК