Страшен цирк се разигра след първата полуфиналан среща между Академик Пловдив и Балкан Ботевград. След изключителна драма Балкан спечели в Пловдив със 79:78. Следващата среща отново е в Пловдив на 8 май от 18:30 часа. В другия полуфинал спорят Левски Лукойл и Рилски спортист, първата среща е в понеделник от 18:30 часа в Универсиада.

След края на двубоя имаше пререкание между част от привържениците на Академик (Пловдив) и Павел Иванов от Балкан. Прави чест на играчите на Академик, че застанаха между собствените си привърженици и баскетболистите на Балкан, за да предотвратят по-сериозни инциденти.

След това обаче циркът продължи. Счепкаха се двамата треньори – Асен Николов и Нибойша Видич. На игрището бе и президентът на Балкан Михаил Михайлов, който също бе ядосан от случващото се.

„Съжалявам, но това е пародия. Знаете, че единият съдия – Валери Енев, е любимец на Небойша Видич. Никой не иска Мирослав Томов, а той продължава да ръководи мачове. Но така е срещу Балкан. Ние обаче ще се борим, ще продължим да се борим, защото това ни е характерът“, каза треньорът на Академик Пловдив Асен Николов.

„Това е цирк. Разбирам желанието домакините да спечелят този мач, но един град от половин милион души трябва да покаже ниво не само на пейката, а и на трибуните. Недоволство от някои съдийски отсъждания трябва да имаме ние. Това, което се случва днес, бе на нивото на първа лига на Камбоджа“, отвърна треньорът на Балкан Небойша Видич.

„Това е един цирк, безобразно. Съжалявам, че участваме в такава пародия. Какво друго да кажа? Не искам пазач, но искам да играем в нормални условия. Стоим горе на трибуната и ни псуват, бутат и т.н. Това не е нормално“, каза президентът на Балкан Михаил Михайлов.

Още преди началото на мача се появи информация, че съдийският наряд, ще нажежи обстановката. Рефери на двубоя бяха Ивайло Ресиловски, Мирослав Томов и Валери Енев.

Иначе в самия двубой Балкан имаше аванс от цели 21 точки, но ги пропиля и накрая дори позволи Академик Пловдив да поведе в резултата. Седем секунди преди края домакините водеха със 78:77, но Христо Захариев изпълни два наказателни удара и донесе успеха на Балкан.

СТАТИКТИКА ОТ МАЧА

РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ В ПЪРВЕНСТВОТО ПО БАСКЕТБОЛ