Ръководството на община Ботевград възнамерява да започне строеж на нова спортна зала в града, съобщава сайтът botevgrad.com. Настоящата зала “Балкан” е строена през 1962 година и за времето си е била първата професионална зала за баскетбол в България.

По новите изисквания на ФИБА, които влизат в сила от сезон 2010/2011, съоръжението обаче няма да получи лиценз и по този начин ще остави Ботевград извън големия баскетбол. Най-важната част от новите изисквания са брой седящи места и разстояние на крайните линии на игралното поле от останалите части на залата, като трибуните и секретарската маса.

Общината вече е провела няколко срещи с ръководството на баскетболния Балкан и се стигнало до извод, че трябва да бъде построена нова зала.

Междувременно общината ще помогне със 100 хиляди лева на клуба за депозита пред НБЛ (Национална баскетболна лига). Шефовете трябва да докажат общо 400 хиляди лева, за да участват в елита на родния ни баскетбол. Президентът на вицешампионите от последното баскетболно първенство Иван Гавалюгов заяви, че има яснота откъде ще дойдат останалите 300 хиляди лева. Именно заради липсата на въпросния депозит Балкан бе изхвърлен преди старта на настоящия сезон миналата есен./БЛИЦ