Нова спортна зала ще има Ботевград. Общинският съвет ще избира между два проекта, които вече бяха дадени в деловодството на местната община. Въпросните проекти вече бяха показани, като на презентирането присъства зам. министъра на спорта Иван Ценов и кметът на града Георги Георгиев.

Според първия проект на фирма "Р. С. Инженеринг" многофункционалната сграда ще позволи провеждането на състезания от световен мащаб. Капацитетът й ще бъде минимум 3400 амфитеатрално разположени седящи места. При баскетболен мач броят им може да достигне 4400. За хандбал и футзал местата са минимално възможните заради по-големите размери на игралните полета. Предвидено е в залата да има фитнес-център, както и кът за музей на спорта. Застроената й площ е 5300 кв.м. Предвижда се отвън съоръжението да бъде облицовано с дърво.

След това своя триизмерен проект представи и арх. Весела Маркова. Той е разположен на по-малка застроена площ от 3395 м. Минималният брой седящи зрители за един баскетболен мач е 3075, като е предвидена и възможност за правостоящи, с което броят им надминава 4000. Според проекта залата ще бъде на три нива плюс едно допълнително ниво, разположено под това на официалната зала. Там ще бъде тренировъчната зала, чиято височина е 7 метра. Предвиден е и фитнес-салон, както и общо 4 съблекални. Освен това в проекта на арх. Маркова е включен и още една част с допълнителни помещения, които могат да изпълняват различни функции в зависимост от изискванията на възложителя (инвеститора).

Назначена от кмета на общината комисия от 6 души специалисти ще оцени представянето на проектите. И именно тази комисия ще вземе решение кой от двата ще бъде приет за изпълнение Според предварителните анонси обявяването на спечелилия проект трябва да стане на 20 април. Строежът на залата трябва да бъде завършен до ноември 2012 година./БЛИЦ