Сибирският студ и снегът не попречиха на съвместната работа и взаимно обучение на треньори и съдии по баскетбол. Над 50 души се събраха за третия пореден семинар, иницииран от Съдийската комисия и провеждан съвместно с треньорската комисия към БФБаскетбол.

В присъствието на президента на федерацията Георги Глушков - националният инструктор на реферите у нас Орлин Николов и треньорът на националния отбор за момчета до 15-годишна възраст и наставник в школата на ЦСКА Христо Ценов, говориха за важността от диалог между двете страни с цел подобряването на условията за практикуване и тренировки и мачове и информираността за спецификите на баскетбола в променящата се среда в днешно време.

Николов наблегна на мерките и методите за превенция на конфликтите по време на мачове. Той разкри пред колеги и треньори и новите  тенденции в съдийството. "От съдии трябва да се превърнем в специалисти по превенция", каза Николов.

Ценов отново отбеляза грешки в обучението в ранното развитие на младите баскетболисти, които водят до по-слабото представяне на националните отбори и проблеми.