Баскетболната легенда Коби Брайънт загина в катастрофа с хеликоптер в град Калабасас, Калифорния, потвърди американското издание TMZ Sports.

41-годишният бивш баскетболист пътувал с поне още няколко човека в частния си вертолет, на който избухнал пожар при опит за кацане. Въпреки спешната реакция на пожарната никой на борда не е оцелял. По неофициална информация петима души са мъртви, а сред тях не е съпругата на легендата Ванеса Брайънт.

Причината за катастрофата е в процес на разследване.

Коби Брайънт бе известен с това, че използва хеликоптер Сикорски S-76, за да пътува още като баскетболист на Лос Анджелис Лейкърс от Нюпорт Бийч до залата „Стейпълс Сентър“. Той оставя съпругата си вдовица с четири дъщери - Джиана, Наталия и Бианка и Капри, родила се през юни миналата година.

Наскоро Коби бе забелязан на мачове в НБА с дъщеря си Джиана, която е изгряваща звезда в баскетбола. Той е считан за един от най-великите играчи на НБА за всички времена, участвайки 18 пъти в „Мача на звездите“ по време на 20-годишната си кариера в ЛА Лейкърс, с чийто екип има пет шампионски титли. Тимът оттегли от употреба фланелките с номера 8 и 24, с които игра Брайънт. Той е единственият играч в историята на отбора, получил тази чест.

Едно от най-великите постижения на Коби е, че на 34 години той стана най-младият играч в историята на НБА, който надмина над 30 000 точки. Най-запомнящи са неговите 81 точки срещу Торонто Раптърс през 2006 година. Това беше един от най-забележителните моменти в съвременната история на НБА.

Постиженията на Коби стоят далеч извън света на баскетбола. Той спечели "Оскар" за късометражния си филм "Скъпи баскетбол" през 2018 година.

Коби Брайънт е роден на 23 август 1978 във Филаделфия, в семейството на бившия играч от НБА Джо Брайънт. Родителите му избрали името Коби, докато обядвали в ресторант прочутото говеждо от едноименния японски град. Когато е на шест години, семейството му се мести в Италия, където баща му играе професионално баскетбол. Така Коби се научава да говори италиански и испански, а също така става голям фен и на футбола (любимият му отбор е Милан). На абитуриентския бал в гимназията, дама му е R'n'B певицата Бранди. През 1991 г. семейството му се връща в САЩ и Коби започва да играе в отбора на гимназията Lower Merion, в родната Филаделфия. През последната си година в гимназията, Коби извежда отбора си до щатската титла за първи път от 53 години с 30.8 точки средно на мач. Въпреки че изкарва отлични оценки, гарантиращи му прием във всеки елитен колеж, Коби решава да се присъедини директно към НБА през 1996 г.

Въпреки че е избран в драфта от Шарлът Хорнетс, преди началото на сезон е разменен с Владе Дивац и преминава в Лос Анджелис Лейкърс, където остава до края на кариерата си. Оказал се на 17 години в НБА (рекорд за най-млад играч), Коби преживява трудни първи три години с малко шансове за изява и ограничени игрови минути. С идването на Фил Джаксън като треньор през 1999 г., Коби става основна фигура в отбора заедно с Шакил О'Нийл. Следват три поредни шампионски титли, а след напускането на Шакил, Коби става безспорния лидер на „езерняците“. През 2006 на мач с Торонто Раптърс, бележи в един мач 81 точки (второ най-добро постижение в историята на НБА), а през 2009 и 2010 г. извежда Лос Анджелис Лейкърс до 15-та и 16-та титла. Печели наградата за Най-полезен играч (MVP) през редовния сезон през 2008. На 13 април 2016 г., Коби изиграва последният си мач като играч в НБА. Вкарва 60 точки и осигурява победата на Лейкърс над Юта Джаз, прекратявайки 20-годишната си професионална баскетболна кариера.

През 2003 г. е обвинен в изнасилване от служителка в хотел в Колорадо. Обвиненията са снети, след като служителката отказва да свидетелства в съда. От 2001 г. има сключен брак с Ванеса Лейн, с която имат 4 деца.