Селекционерът на българския национален отбор по баскетбол Константин Папазов коментира класирането на финал за първия квалификационен турнир за Евробаскет 2015. България стигна до финала след две победи над Швейцария, като във Фрибург днес бихме с 87:67.

България приема Естония в четвъртък, 29 август, и гостува в Талин на 1 септември. Крайният победител се класира директно за Европейското първенство през 2015 година.

„Изиграхме добър мач, много бяхме концентрирани. Направихме много добро първо полувреме, в което отказахме съперника. Слаби първи минути на второто полувреме, след което отново върнахме агресията си. Спечелихме абсолютно заслужено, радвам се, че мина без катаклизми, отговорно, сериозно, за да бъдем с настроение за предстоящия финал“, заяви Тити Папазов пред Гонг.

„При всички случаи изиграхме много силно първо полувреме, което даде спокойствие. Разлика от 35 точки нямаше как да бъде променена. Спадове има винаги, въпросът е да ги контролираме и ограничим максимално,“ добави той.

Относно последния съперник – Естония, Папазов коментира:„Силен съперник, много неудобен, с добри играчи. Имаме първо страшен проблем с пътуването до Естония. Но преди това трябва да изиграем добър мач в София, и после да мислим как ще стигнем в Талин. Всички специалисти смятаха още миналата година, че Естония за малко не се класира на Евробаскет 2013, и е фаворит в тази квалификация. Така че логиката се случи. Двата отбора, които като имена стояха най-добре, са на финал. Сега един от двата само ще бъде директно на Европейското, надявам се това да сме ние. Предстои ни много тежък мач, срещу много тежък противник, най-силния от всички, които имаше в квалификациите. Играхме на турнира в Австрия с тях, така че имаме представа. Имаме време до четвъртък, да видим и последните им два мача. Има достатъчно време за всичко.“

Преди малко повече от месец, България се наложи над Естония в контрола с 94:78.

Националите се прибират от Швейцария в понеделник в 17.15 часа с полет от Будапеща, а във вторник стартират подготовката си за сблъсъците с Естония./БЛИЦ