Скандалите в българския баскетбол и обидните думи между Константин Папазов и Сашо Везенков са абсолютно нищо и играчка в сравнение с това, което се случи в Сърбия. Още на първия финален мач между Партизан и Цървена звезда в зала "Пионир" се разигра невиждана драма. Двубоят продължи 3 часа! Първо срещата бе прекъсната от ексцентричния и скандален треньор на Партизан Душко Вуйошевич. В 27-ата минута той изведе отбора си от игрището, недоволен от съдийството. Наставникът имаше срок от 10 минути, в който да върне отбора на паркета, за да може мачът да бъде подновен. Секунди преди да изтече определеното време Партизан излезе на игрището.

5.44 минути преди края при 69:64 в полза на Цървена звезда няколко играчи си размениха удари. Настана масово меле, в което участваха всички баскетболисти, в купа се разменяха удари и трудно можеше да се види кой кого налага. Двубоят бе прекъснат за още един час, а след това се доигра, но...Партизан беше на игрището с трима баскетболисти - Ловерн, Богданович и Тепич!, а Звезда бе с петима, т.е. на игрището имаше осем баскетболисти, тъй като останалите бяха отстранени заради боя. До края на двубоя за по пет фаула от Звезда бяха отстранени още Катич и Богданович и тимът остана също с трима, т.е. двубоят завърши с общо шестима на паркета. В крайна сметка Цървена звезда спечели с 97:88.

Вторият мач от финалната серия е в понеделник, а домакин е Цървена звезда.

Сръбските медии пишат по повод скандалите: "Баскетболът удари дъното в Пионир. Голям срам в поведението на играчите на Партизан. Това бе дерби, което достигна дъното."