Президентът на баскетболния Левски Константин Папазов призна, че “сините” са били много близо да приключат съществуването си това лято. Финансовите проблеми сериозно засегнаха столичани, като имаше реална опасност София да остане без баскетболен отбор при мъжете, след като ЦСКА преустанови участието си в НБЛ.

В първия кръг на новия сезон Левски ще гостува на подсиления тим на Черно море Тича във Варна.

"За феновете най-вероятно ще бъде интригуващо и да има ясно изразени фаворити. Винаги има интерес, когато сблъсъците са с неизвестен край. При всички случаи излизането на 4-5 много добри играчи в чужбина ще се отрази на първенството, но пък това е шанс за младите играчи да получат игрово време и перспектива за развитие. Ще имаме тежко гостуване във Варна на старта", каза Папазов.

"Голямата цел на Левски беше да бъде спасен и да избегне това, което се случи с ЦСКА. На този етап сме само с български състезатели. До някаква степен е подсигурено участието ни най-вече заради компромиса на играчите. Надяваме се, че в хода на сезона ще направим всичко възможно да подобрим селекцията и всичко останало. Първата цел е да бъдат 11 отбора, а не 10. Цяло лято беше много близка и възможна тази ситуация. Левски е много голяма марка и сме вече единственият баскетболен тим в София. Бяхме много близо да няма софийски отбор, при положение че 70% от държавата е концентрирана в София, това беше доста реалистично. Огромен компромис от страна на играчите и всички усилия, които се правят да оцеляваме и да ни има", продължи Тити.

"Отборът трябва да се обезпечи финансово. Ще започнем само с български играчи, без Краси Петров, който отиде в Рилски спортист. Ако има по-добри възможности в хода на годината, трябва да се прави селекция. Ние сме в доста ограничен състав и за съжаление контузиите са част от спорта. Ако се случи нещо, би се отразило на тренировъчния процес и на представянето ни. През цялото време през лятото гледахме как да ни има. Много са трудни времената. Всичките неясноти в държавата рефлектират изцяло върху бизнеса. Това не може да не се отрази и върху спорта. Смятам, че най-тежкото премина. Бяхме много близко да станем като ЦСКА. Има време до 5 октомври. Благодаря и на медиите, които през годината помогнахте да завършим сезона. Сега отново всички са съпричастни", коментира президентът на Левски.

"Трудни са времената, но с воля и характер ще ги преодолеем и да дойдат по-добри такива. Имало е много хубави моменти и много добро финансиране за Левски през годините. Сега трябва да си изстрадаме. Вечното дерби ще липсва на българския баскетбол. То е необходимо за българския баскетбол. Такива обаче са времената. Аз съм оптимист, че рано или късно и те ще се завърнат. Влизам им в положението. 18 килограма съм отслабнал лятото. Много е трудно и всички смятат, че е лесно, но всъщност е много трудно. Оцеляването в българския спорт е възможно единствено чрез общините в провинциите. Като цяло нещата генерално не са оформени добре и трябва да сме благодарни на кметовете", добави Константин Папазов.