ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Президентът на баскетболния Левски Константин Папазов обяви в интервю за БЛИЦ, че бъдещето на клуба е поставено на карта заради жестоката финансова криза, която налегна "сините" след края на договора с "Палмс Бет".

"Не трябва да допускаме Левски да приключи. За първи път алармирам за това", каза притесненият за бъдещето на клуба Папазов. 

"Сините" изпратиха много успешна 2023 година, спечелвайки Купата и Суперкупата на България, но в последните месеци отстъплението е сериозно. Левски е в дъното в класирането на НБЛ, а Тити изпитва проблеми с намирането на спонсори. В тежкия момент Папазов отново дава душа и сърце за любимия клуб в каузата за спасението му. Пред БЛИЦ президентът на баскетболния Левски разкри каква идея е измислил, обръщайки се към всички бетинг компании. Планът му е наистина нечуван и повече от интересен.

200 лв. Начален Бонус Спорт!

- Г-н Папазов, какво се случва с Левски и защо сте чак на предпоследното 11-то място в НБЛ? (б.р. - 5 победи и 13 загуби до момента)
- Класирането е най-малкият проблем. Изпратихме много успешна година - спечелихме Купата и Суперкупата на България, започнахме добре и първенството, но липса на спортен шанс в много от мачовете ни лиши от победи. Всички съпътстващи събития от ноември месец насам не може да не влияят на представянето на отбора. За нас най-важното е Левски да бъде спасен. Благодарен съм на играчите и треньорите, които проявяват търпение и разбиране в изключително трудната за нас ситуация. 

- Как се справяте с издържането на клуба? 
- На този етап имаме много голям проблем. С много компании говорих, генерално обстановката не е добра. Няма да кажа кои са ми отказали, защото не е коректно. Искам да благодаря на "Книгомания", които сами проявиха интерес и ни потърсиха, за да помогнат на Левски. Да, сумата не е голяма, но е от полза на тима. Трудностите са огромни. Смятам, че пред българския спорт предстоят много тежки времена след промените в Закона за хазарта. Сашо Попов вече алармира, присъединявам се към мнението му. Последните 5-6 години единственият постоянен рекламодател в българския спорт са именно бетинг компанииите. Те сега са в стресова ситуация и ще става все по-тежко. Надявам се това да отшуми. 

- Какъв бюджет е необходим на Левски да завършите сезона?
- В този състав, в който сме, изчисленията са, че ни трябват 280 хиляди лева.

- Сумата не изглежда голяма, как ще я осигурите?
- Да, не е голяма наистина, но за момента я нямаме. Търсим я. Най-страшното е, че положението към момента е много тежко. Искам пред най-голямата медия да разкрия изключително щурата идея, която измислих. Желая да се обърна към всички, към целия бранш на бетинг компаниите. Можем да направим нещо, което не е правено никъде досега в света. Предлагам на екипа ни да поставим логата на първите 10 бетинг компании срещу сумата от 28 хиляди лева. Да, за тях ще намалеят печалбите с 28 хиляди лева, но Левски ще бъде спасен. 

Така не само ще съберем нужните 280 хиляди лева да завършим сезона, а и ще се превърнем в показател колко ценни са бетинг компаниите за спорта. Смятам, че за тях 28 хиляди лева не са проблем. При тях може да намалее печалбата, а при нас - да изчезне Левски. Ако идеята ми се осъществи, ще можем да кажем, че бетинг индустрията е спасила баскетболния Левски. Всяка компания е добре дошла и смята, че може да бъде полезна на отбора ни. Повече отвсякога сега ни е нужна подкрепа. Обръщам се към всички по-богати левскари, които имат възможност, да ни подадат ръка в трудния момент. 

- Провеждате ли разговори вече в тази насока - да реализирате идеята си?
- Предстоят много разговори. Държавата, спортът и бетинг компаниите трябва да седнем на една маса. Разбира се, първото е да се спазват законите. Трябва да се потърси вариант, в който спортът да не остане потърпевш. Готов съм да направя всичко за спасението на Левски. Ако идеята ми се осъществи, това повече ще е символ колко значими са бетинг компаниите, че са безкрайно важни за спорта ни и без тяхна помощ краят е много близко. Трябва да се намери пресечната точка между държава и спорт, защото спортът и културата, за съжаление, останаха сираци на демокрацията. Спасяване на Левски ще бъде голям отзвук. Да, налудничaва е идеята ми - логата на всички бетинг компании да са на едно място. Но тук акцентът е спасението на клуба, и че те са много значими за българския спорт. Трябва да се намери начин как спортът да не бъде засегнат от промените в Закона за хазарта. Не трябва да допускаме Левски да приключи. За първи път алармирам за това. Притеснен съм за бъдещето на клуба и полагаме всякакви усилия да спасим Левски. Искам да благодаря на хората, които преди Коледа помогнаха да вземем по половин заплата. Имаме да получаваме за декември, скоро и за януари. Играем предимно с млади момчета, прекрасни са, но трябват и опитни състезатели. Момчетата заслужават, дават всичко от себе си за Левски, постъпките им са без коментар. Заради тях се моля всеки ден на Господ. Нещата много се утежниха след изтичането на договора ни с "Палмс Бет".

- Нямаше ли вариант да го продължите?
- Нашият едногодишен договор беше перфектно изпълнен, за което им благодарим. Промените в Закона за хазарта разклатиха бетинг компаниите. В момента шокът от новите такси очевидно оказва влияние, дано във времето да се отпуснат нещата. Не знам дали пак ще подпишем с "Палмс Бет". Те бяха коректни. Изтичането на договора съвпадна с новите разпоредби. Още веднъж апелирам да се проведе добронамерена среща между държавата, спорта и бетинг компаниите, за да се намери решение. Всички букмейкъри имат свиване на бюджета.

- Двама от основните ви състезатели Алън Арнет и Джон Флорвиърс напуснаха и преминаха в Рилски спортист. Съжалявате ли, че ги изпуснахте?
- Неизбежно беше. На първо място искаме да бъдем коректни с тях. В прекрасни отношения сме с тези момчета, благодарни сме им. Раздялата с тях също помага да се редуцира бюджетът ни. Всичко се прави в интерес клубът да бъде спасен. 

- Златин Георгиев обаче отиде в Спартак (Плевен) и след само един мач там се върна в Левски...
- Това, което направи, е нещо много силно и в интерес на Левски. Накрая надделя любовта към Левски и сме му благодарни. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ