Националният ни отбор по баскетбол започва похода си към Европейското първенство по баскетбол през 2015 година. Нашите не успяха да се класират за Евробаскет 2013, което е през септември тази година. Константин Папазов се завръща начело на тима, след като наследи на треньорския пост Росен Барчовски. Нашите гостуват днес от 17:45 часа на Румъния в Констанца. В квалификационната група е и Исландия. Победителят от групата се класира за полуфиналите, след това предстоят финали, а крайният победител се класира директно на Европейското през 2015 година.

Почти сигурно обаче първият двубой ще бъде пропуснат от Динко Маршавелски, който не е водил пълноценна подготовка с тима заради травма. В подготовката за този предварителен квалификационен цикъл "лъвовете" изиграха пет контроли, записвайки пет успеха, включително победи над Унгария, Австрия и Естония, които биха могли да се изправят на пътя на българските баскетболисти при спечелване на групата и преминаване в следващата фаза. В състава се завърнаха близнаците Деян и Калоян Иванови, които пропуснаха квалификациите миналото лято. От настоящия състав обаче липсва капитанът Филип Виденов.

Официален дебют за представителния ни тим очакват Христо Захариев, Бранко Миркович, Павел Иванов, Костадин Маршавелски и Веселин Веселинов. В исторически план България налага тотална доминация при срещите си с румънците - от осем мача, осем победи са били за българите. Последният двубой между двете страни обаче датира от далечната 1996 година.

Румъния - България
Днес от 17:45 часа

Вероятни състави
Румъния: Мандаке, Кабенгеле, Силвасан, Ничоара, Драгусин
Резерви: Тудор, Василе, Попеску, Бачиу, Гутоя, Лазар, Капушан
Треньор: Марсел Тентер

България: Бранко Миркович, Чавдар Костов, Александър Янев, Деян Иванов, Николай Върбанов
Резерви: Калоян Иванов, Божидар Аврамов, Павел Иванов, Веселин Великов, Иван Лилов, Веселин Веселинов, Захариев, Мартин Дурчев
Треньор: Константин Папазов