Треньорът на Лукойл Академик Тони Дечев даде пресконференция, на която присъстваха още баскетболистите Филип Виденов и Желко Сакич. Шампионът на България започва участие в новия турнир на ФИБА Европа. Лукойл Академик е в група с Калев/Крамо (Естония), Енисей Красноярск (Русия) и Макаби Рашон (Израел). Първите мачове са на 28 октомври, а българският тим гостува в Израел.

“Още когато преминах в Лукойл Академик, знаех какво ми предстои. Може би когато наближат мачовете, ще усетим нещо по-различно, сега всичко е нормално. Готови сме за турнира, надявам се на добро представяне. Попаднахме в трудна и равностойна група”, заяви Дечев.

“За мен, ако трябва да бъдем по-точни, този турнир за Купа ФИБА Европа е някакъв вид отстъпление от традициите на Лукойл Академик, който дълго време беше лицето на българския баскетбол и представяше страната ни в УЛЕБ Къп. Тази година това е решението на ръководството да върнем имиджа с победи в по-слабия турнир. Амбицията на ФИБА е да направи този турнир по-силен и се опита да направи това е с привличането на няколко отбора от Еврокъп. Малко странна ситуация се получи, тъй като турнирът е на регионален принцип и ние попадаме заедно със силните турски, украински, руски, естонски и литовски отбори. Останалата част от надпреварата е с по-слаби отбори и по-равностойни на Лукойл Академик. Ако преминем първата фаза на турнира, смятам, че след това ще ни бъде по-лесно. Преди да се изтегли жребият мечтаех за по-сериозни неща. След това обаче снижихме целта само до преминаване на групата. Рубиконът е първите мачове, за да натрупаме самочувствие”, допълни треньорът.

За домакинските мачове, Дечев каза, че са избрали да играят в Ботевград, защото това е един от най-баскетболните градове с най-баскетболната публика. „Иска ми се тези хора, които обичат баскетбола, да припознаят отбора и да ни подкрепят, защото на всеки един състезател му трябва подкрепа от публиката. Видяхте и примера с националния ни отбор по волейбол.  С тази невероятна публика те направиха чудеса.

“Още сезонът не е започнал, сега не е време за промени. Вярвам в момчетата, които съм селектирал. Няма случайни хора в отбора. Надявам се времето за сработване да ни стигне. А и нямаме възможност за квота, за да привлечем някого. Трябва само да освобождаваме, което на този етап е немислимо.”