Младежкият национален отбор по баскетбол започна със загуба участието си на Европейското първенство в дивизия "А". Нашите паднаха накрая от Полша.

"Статистиката показва, че имаме голям проблем с борбите, което ние го знаем. Когато този проблем обаче, не можем да го избием с добра успеваемост от тройката, то отборът става много посредствен. Полша беше от нашето ниво и ме притеснява, че това ни беше един от задължителните мачове. Оттук нататък мисълта за оставане в А дивизия ще ни натовари доста главите. Въпреки всичко все си мисля, че в някой от мачовете ще надскочим себе си и ще вземем някоя победа. Дано да не греша. Оптимизмът ми остава", каза Петко Делев, цитиран от Bgbasket.com

"Всички, които са гледали мача отблизо, виждат атлетизма на съперника. Те имат наистина невероятен атлетизъм на всички постове и ни бият на бързина и скоростни действия. Това ни е основният проблем и когато ни затварят в подкошието и трудно можем да отбележим там, ситуацията става тежка", добави наставникът.

"За мен Франция е много по-атлетичен отбор от Полша. Ние сме дошли да играем баскетбол, пък колкото можем и това е. Ще се борим и ако можем да бием, да бием. Наистина обаче отборите на Русия и Франция са много силни. Израел не ги познавам, но преди тях ни чакат два много сериозни съперника", завърши Делев./БЛИЦ

Програмата в груповата фаза:

8 юли, 18:00 часа
България – Полша

9 юли, 20:15 часа
България – Франция

10 юли, 18:00 часа
България – Русия

12 юли, 18:00 часа
България – Израел

Първите три отбора от всяка група продължават към втората фаза, а останалите продължават да играят, но за да спасят местата си в елита.