Селекционерът на САЩ Майк Кшижевски триумфира на трета поредна Олимпиада. Тимът разби с 96:66 Сърбия. След успеха Кшижевски приключи работата си със САЩ, негов наследник ще бъде Грег Попович.

"За мен бе голяма чест да водя тези момчета. Радвах се на всеки един момент с този отбор. Създадохме нещо голямо, научихме се да вървим заедно. Споделихме прекрасни моменти, но сме имали и много трудности. Ще пазя всеки един от тях в сърцето си. Те са като мои деца, въпреки че аз рядко съм си позволявал да го казвам. Те го знаят, убеден съм. Надявам се основите, създадени от нас, да бъдат продължени и в бъдеще”, заяви Майк Кшижевски, който се сбогува с тима след 12 години начело на САЩ.

“Знам, че на моменти не показвахме максимума от себе си на Олимпиадата, но в последните мачове мисля, че нещата се промениха. Доволен съм от представянето на всички. Няма как да не похваля Кевин Дюрант, Кайри Ървинг, ДиАндре Джордан, Клей Томпсън и ДеМаркъс Казънс, който се представи на ниво във финала. Благодаря за гостоприемството и организацията на турнира в Рио. Ще нося само хубави спомени в себе си от Бразилия”, допълни Коуч Кей, както наричат великият Кшижевски.

Треньорът на Дюк стана и първият селекционер на САЩ, достигнал до три поредни олимпийски титли след Пекин 2008 и Лондон 2012., към които добави и отличията от световните първенствa в Турция през 2010 г. и в Испания през 2014 г. Под негово ръководство американците могат да се похвалят с баланс от 88-1 и серия от 76 поредни победи.