Филм за най-скандалния финал в историята на олимпийските игри ще тръгне до дни по руските кина. Премиерата на „Движение нагоре“ („Движение вверх“) е на 28 декември.

Филмът разказва за финалната среща на баскетболния турнир на Мюнхен'72. Тогава СССР побеждава САЩ с 51:50, а последните секунди и до днес се коментират от специалистите.

Автор на „Движение нагоре“ е компанията „ТриТе“, създадена от Никита Михалков и негови приятели още през 1987 г. Легендарният Михалков е сред продуцентите на филма, както беше и при лентата „Легенда №17“ от 2013 година, описваща живота на знаменития хокеист Валерий Харламов.

„Движение нагоре“ още не е тръгнал по кината, а вече е скандален. Вдовиците на треньора Владимир Кондрашин и центъра Александър Белов (Евгения Кондрашина и Александра Овчиникова) заведоха дело, тъй като авторите не са искали разрешението им за описването на моменти от личния им живот.

Ролята на Кондрашин във филма е поверена на Владимир Машков, а тази на съпругата му на Виктория Толстоганова. Ивен Колесников играе Александър Белов, а Александра Ревенко е в ролята на Александра Овчинникова. Друга легенда - Сергей Белов, е изиграна от Кирил Зайцев. Американският актьор Джон Савидж, известен с участието си във филми като „Коса“, „Ловецът на елени“, „Кръстникът III” и „Тънка червена линия“, е в ролята на американския треньор Хенри Айба.