Девет отбора от столични училища ще участват във второто издание на турнира за девойки на баскетбол 3x3 за Купата "Васил Манченко". Това стана ясно на днешната пресконференция, организирана в ИнфоЦентър София2018 - Европейска столица на спорта.
 
Турнирът ще се състои на тази неделя, 6 декември, от 16.00 часа, на ст. Българска армия, в зала "Румен Пейчев". Поканени за участие са отборите финалисти от зонален етап на Ученически игри 2014/ 2015 година във възраст 8-10 клас(девойки), избрани по миналогодишните критерии.
"Спортът е средство за обединяване и интеграция, за това е важно да имаме повече подобни активности и срещи на младите хора," заяви на срещата с медиите Мария Донска, гл. секретар на Национална комисия ЮНЕСКО.
 
Тегленият жребий определи следните две групи: гр. А - СГСАГ, 119 СОУ, 131 СОУ и 35 СОУ; гр. Б - 134 СОУ, 73 СОУ, 7 СОУ, УВЕКИНД и НСОУ. Играе се всеки срещу всеки. Победителите в групите отиват директно на финал, а вторите в подреждането ще спорят за бронза. Преди финала ще има конкурс за тройка с по един представител от отбор, предвидени са още много забавни игри и приятни изненади. Четири индивидуални награди чакат своите носители, а за призьорите са направени огромни красиви купи. В първия турнир - точно преди една година, преходната купа спечели отборът на 73 СОУ, които сега ще се опитат да защитят трофея срещу другите 8 тима. При спечелването му три пъти от едно училище той остава притежание на отбора победител, съобщава сайтът www.sofia2018.bg.
 
Турнирът се организира от популярния български журналист и коментатор на БНТ Методи Манченко в партньорство със Столична община, дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм", както и София2018 - Европейска столица на спорта. Събитието има и социален характер и е част от кампанията "Толерантност в спорта" в партньорство с Агенцията за бежанци.