Турция стигна до финал на световното първенство по баскетбол, след като в изключително драматичен двубой се наложи над Сърбия с 83:82. Най-резултатен за домакините бе звездата Хеду Тюркоглу с 16 точки, а Юмер Онан, Ендер Арслан и Керем Тунчери добавиха съответно по 14 и 12 точки за историческия успех.
Марко Кешел вкара 18 точки, а Душко Саванович и Ненад Кръстич се отчетоха с по 15.

Така на финала един срещу друг ще се изправят Турция и САЩ. Двубоят е в неделя вечерта от 21,30 часа.

Двубоят започна изключително оспорвано, като сръбският тим демонстрира доста силна защита. Двата тима играеха при 6:6, 3 минути след началото на срещата. Ненад Кръстич направи 8:6, а след това Биелица увеличи с точен изстрел в подкошието за 10:6. Стрелбата от тройката не бе най-силното оръжие на домакините в първите минути. Същевремнно сръбският тим затваряше пространствата в подкошието много добре и за Ашик и Илясова бе невъзможно да доминират във фаза нападение. Пет минути преди края на частта Сърбия водеше с 12:6, а 45 секунди по-късно след тройка на Величкович резултатът вече бе 15:8. Омер Йонан държеше своите в мача, а след пробив и тройка на Тюркоглу Турция изравни за 15:15. Теодосич наниза три точки за 18:15, но отново Тюркоглу бе точен от средно разстояние с важен кош - 18:17. До края отново Теодосич бе точен на два пъти от линията на наказателния удар за 20:17 след 10 минути игра.

В началото на втората четвърт представителният тим на западната ни съседка излезе напред с 5 точки за 22:17, като домакините пропуснаха много стрелби. При 26:25 за тима на Душан Ивкович, Душко Саванович наниза тройка, а след това пак се оказа най-съобразителен в подкошието - 31:25 за Сърбия. Отново Саванович изведе западните ни съседи напред, но Семих Ерден намали. В последните три минути с помощта на изпълнилата до краен поредел зала „Синан Ердем Дом" турският състав правеше всичко, за да заличи дефицита. Кръстич и Кешели обаче не се дадоха и изтормозиха състава на Богдан Таневич. Така до края на полувремето Сърбия водеше с 42:35.

В третата четвърт турският тим изравни резултата за 46:46, 06:30 преди края. Сръбският състав допусна много грешки и бе наказан, преди Теодосич отново да изведе състава на Ивкович напред за 49:46 с тройка. След това Александър Рашич направи 51:46, а Марко Кешели бе безпощаден за 54:46. В оставащото време тимът на Душан Ивкович продължи да държи водачеството за 63:60.

Битката на терена бе безпощадна в началото на последната и решаваща четвърт. Сърбия продължаваше да бъде напред в резултата независимо от напъните на домакините да направят обрат в срещата. Тройка на Тюркоглу, 07:30 преди края направи 64:66. В следващата атака Турция пропусна да изравни и Марко Кешели набута отново тройка - 69:64 за Сърбия. Теодосич наниза поредни три точки за сърбите за 72:64, малко повече от пет минути преди края. Домакините направиха 69:72 преди Саванович да наниже поредна тройка - 69:75. Четири минути преди края Йомер Ашик вкара в подкошието, а след това Тунчери реализира за 73:75 с пробив. Отново Тунчери изведе Турция напред за 76:75 с тройка, а 03:13 преди края Йонан бе фаулиран и изпълни успешно и двата наказателни за 78:75. Драмата бе пълна в оставащото време, след като сърбите отново намалиха чрез Саванович, а Ендер Арслан вкара само един от двата наказателни, 01:11 преди финалната сирена. По-малко от минута преди края Кръстич застана на фауллинията и вкара само единия от двата наказателни - 79:78 за Турция. Тюркоглу стреля от тройката, но изпусна в следващото нападение и впоследствие в другия край на игрището Кешели бе фаулиран. Крилото бе точен за 80:79, като оставаха 28 секунди. Семих Ерден обаче завърши по страхотен начин със забивка за 81:80 и бе фаулиран. Резултатът обаче остана същият и в следващата акция след перфектно разиграване Новица Величкович вкара в подкошието за 82:81. Оставаха едва 4 секунди Турция да стигне до финал, в случай, че тимът на Таневич изиграе правилно тактическите указания. След перфектно разиграване Тунчери завърши с поднасяне 5 десети преди сирената и така югоизточната ни съседка стигна до мечтания финал на Световното първенство по баскетбол./БЛИЦ