Невероятен скандал е на път да взриви баскетболния свят. Любителски запис, качен в най-големия портал за гледане на видеоклипове в интернет Youtube.com, доказва, че победният кош на Керем Тунчери срещу Сърбия на полуфинала на световното първенство в Турция е нередовен.
 
На кадрите се вижда как гардът овладява топката и при тръгването си престъпва страничната аутлиния, пише “Меридиан Мач”. Всичко това се случва пред погледа на един от тримата съдии, който обаче не реагира. Впоследствие Тунчери отбеляза 2 точки и домакините спечелиха с 83:82.
 
На пресконференцията след мача с Литва за третото място наставникът на сърбите Душан Ивкович атакува ръководството на ФИБА за организацията на турнира и за съдийския произвол, който е имало срещу неговите играчи именно на полуфинала с домакините.
 
Специалистът, който има зад гърба си златен медал от световното първенство през 1990 г., сребро от олимпийските игри в Сеул през 1988 г. и три европейски титла, призова всички шефове на централата моментално да си подадат оставките.
 
“В този мач бяхме ощетени в 50 ситуации. Направили сме запис, който ще бъде изпратен на ФИБА. Нашата федерация и сръбския баскетбол пострадаха от всичко това, което се случи в Истанбул. Всички, които заемат ръководни постове във ФИБА, трябва да си подадат оставките. Те наблюдаваха мача точно от мястото, където Тунчери получи топката, и няма как да не са забелязали, че той настъпва крайната линия”, коментира Ивкович./БЛИЦ