Домакинът на световното първенство по баскетбол Турция продължава без загуба на турнира, след като се наложи със 76:65 над съседите от Гърция в балканското дерби на Група “С”. Световният и европейски шампион Испания записа втора загуба, след 73:76 от Литва.
 
Играещият в Милуоки Бъкс Ерсан Илясова вкара 26 точки за успеха на Турция. Йомер Ашък добави 12, а Семих Ерден – 10. Йоанис Бурусис бе най-резултатният за Гърция с 15 точки.
 
Домакините днес търсят успех над Пуерто Рико, за да си гарантира първото място в Група “С”. Гърция без проблем трябва да се класира за следващата фаза, след като спечели първите си два мача.
 
Испания пропиля аванс от 18 точки, за да позволи на Линас Клейза да вкара четири поредни точки в последните 35 секунди и да донесе на Литва победата със 76:73.
 
Балтийският тим вече има три победи от три мача и без проблем трябва да заеме място в първите четири отбора в Група “D” и да продължи напред. Испания с един успех и две загуби ще търси задължителни победи над Ливан и Канада, за да прогресира в турнира.
 
Клейза бе най-резултатен за Литва със 17 точки, докато Мачиулис и Почиус завършиха с актив от 13 точки. Марк Гасол и Хуан Карлос Наваро бяха най-добри за Испания – по 18. 19-годишният талант Рики Рубио нямаше ден и записа само три точки и две асистенции./БЛИЦ