Спортният свят се раздели с поредната си голяма фигура. На 77-годишна възраст почина легендарният баскетболен треньор Душан Ивкович.

От болницата в Белград обявиха, че причината за смъртта му е херпес и течност в белите дробове.

През кариерата си на клубно ниво Ивкович е бил начело на Партизан, Арис, Раднички (Белград), Шибеник, Войводина, ПАОК, Паниониос, Олимпиакос, АЕК, ЦСКА (Москва), Динамо (Москва) и Анадолу Ефес.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Той обаче ще бъде запомнен най-вече с големите си успехи начело на националните отбори на Югославия и Сърбия. Като национален селекционер има една световна и три европейски титли. През 1988 г. извежда югославяните до сребърните отличия на олимпийските игри в Сеул. Последният му голям успех на национално ниво е второто място на европейското първенство през 2009 г.

През 1997 г Ивкович е обявен за най-добрия европейски треньор в професионалния баскетбол. През 2008 г. попада в списъка на 50-те личности с най-голям принос за Евролигата. През 2017 г. е избран за член на Залата на славата на ФИБА, а освен това е получава наградата Легенда на Евролигата.

През кариерата си е работил с едни от най-големите европейски баскетболисти на 80-те години. Сред тях Никос Галис, Дражен Петрович, Тони Кукоч и Владе Дивац.