Напусна ни адв. Дарин Донков - основоположник на женския баскетбол в Ботевград и адвокат с над 45-годишна практика. 

Отиде си от този свят на 84-годишна възраст (на 19 ноември), информира botevgrad.com. Погребението му ще бъде утре (22 ноември) от 12:00 часа в храма „Свето Възнесение Господне“ (старата църква в Ботевград). 

Дарин Донков започва да тренира в Балкан и играе там до 1965 година. Той е част от първия представителен мъжки отбор, който влиза в "А" група. Негов учител става Иван Колев, който му дава първи стъпки в треньорската професия. През 1971 година Дарин Донков извежда до първо място девойките на ТМЕ "Христо Ботев". През същата година извежда oтбора на Балкан за девойки старша възраст до сребро на републиканското първенство. В кариерата си е четири години треньор на женския отбор на Балкан, с който постига шесто място в шампионата. 

Представяме ви откъс за него от издание на БК Балкан "Баскетболът в Ботевград" от 1998 г.: 

"Особено интересна личност е Дарин Донков, играч на Балкан до 1965 година. Адвокат по професия с клиентела, достатъчна, за да запълни целия му работен ден. През 1966 г. с цялото си сърце и душа се отдаде на треньорска работа (на обществени начала) с женските състави. Изключителна помощ му оказа Йордан Костадинов, окр. съвет на БСФС, Иван Пацов, председател на секцията и директор на ТМЕ "Христо Ботев". Момичетата от девическия състав на дружеството най-сетне станаха втори на републиканско първенство за средношколци с ТМЕ. През 1972 г. станаха първи в "Б" група с 25 победи и 1 загуба и влязоха в "А" РБП. 

Дарин Донков е интересна личност, защото интелигентно съчета ботевградския стил и традиции, като прибави своето виждане съобразено с качествата на състава. В годините, когато българският женски баскетбол бе в апогея си - трети на Олимпийските игри в Монреал 1976 година и втори на Игрите в Москва през 1980 година, Балкан побеждаваше и най-силните отбори на Славия и Левски - Спартак (София)."

Баскетболен клуб Балкан и екипът на БЛИЦ изказваме искрени съболезнования на близките на адвокат Дарин Донков. Поклон пред светлата му памет!