Женският национален отбор на България по баскетбол победи Швейцария със 73:65 и спечели първото място в Група В на първия квалификационен кръг за ЕвроБаскет 2015. Срещата се игра в Правец,а с успеха нашите момичета си осигуриха участие в следващата фаза на пресявките.

Двубоят започна добре за България и след 10 минути игра нашите имаха аванс от 6 точки – 16:10. Mилена Томова бе неудържима и поведе съотборничките си, а на полувремето резултата вече бе 35:18 за България.

В началото на второто полувреме разликата се покачи до 23 точки - 41:18, а до края на тази трета част преднината бе леко намалена - 53:39.

Швейцария заигра по-агресивно през последната част и това даде резултат - ритъма на българките се наруши, а гостенките постепенно стопиха изоставането си до 57:48 след близо 34 минути игра. До края българките сами си направиха мача труден, но не позволиха изненада и победиха с осем точки разлика - 73:65.

В полуфиналната фаза на квалификациите България ще срещне някои от победителите в останалите три групи - съответно Гърция, Полша или Израел. Полуфиналите се играят в два мача на разменено гостуване между 15 и 18 юни, а финалите са на същия принцип, с разликата, че датите са 22 и 25 юни и само отбора-победител си гарантира място на ЕвроБаскет.