Един от най-големите баскетболни треньори на Европа - Ацо Петрович, страда от рядко заболяване, което няма лечение. Новината разтърси цялата баскетболна общественост. Петрович бе в Белград за изследвания, след което споделил пред местния Блиц, каква е истината. Става дума за амиотрофична латерална склероза (АЛС, понякога наричана болест на Лу Гериг, болест на Шарко или болест на моторните неврони) - прогресивна, почти неотменно фатална болест.

"Благодаря на всички, особено на феновете на Цървена звезда, че не са ме забравили," каза Петрович, след като по време на мача с Паниониос, "червено-бялата" агитка опъна плакат в негова чест. "Много хора не знаеха, че съм болен, дори някои от близките ми. Преди 13 месеца научих новината, докато бях треньор в Уникс Казан. Започнах да се чувствам зле, отпаднал, и започнах да губя килограми. Лекарите веднага ме накараха да направя изследвания, и започнах да търся решение. В Белград, Англия, Америка, навсякъде е така. Всички използваме едно и също лечение, но в действителност - няма лек. Един на 150 000 страда от това, и все още учените не могат да установят причината, която поражда болестта."

В дългата си кариера, 54-годишният Петрович е водил Раднички Белград, Цървена звезда, ФМП Железник, Хемофарм, Локомотив Ростов, Уникс Казан, Жалгирис, Азовмаш. За последно той бе треньор на Уникс през миналия сезон./БЛИЦ