Легендата на българския баскетбол Атанас Голомеев получи от президента Румен Радев най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“, първа степен. 72-годишният Голомеев беше поканил да присъстват на церемонията президента на БФБаскетбол Георги Глушков и Владо Боянов - бивши негови съотборници и приятели.

Легендата на баскетбола ни бе отличен за приноса си в областта на спорта, а освен него, още петима българи получиха награди. По традиция орденът се връчва от президента на страната на политици, дипломати, общественици, музиканти, певци, спортисти, български и чужди граждани.

"Значимите успехи на тези хора ни дават повод да сме горди с българския народ. С това изразяваме благодарността на цяла България към тях. Техните успехи на световно ниво са знак за виталността на нашата нация. Вярвам, че вие водите след себе си достойни последователи", заяви Радев, който в речта си призна, че играта на Голомеев го е запалила по баскетбола и го е карала да чака с нетърпение следващите баскетболни мачове.

Самият Голомеев пък бе развълнуван и призна, че новината за поредната почит го е шокирала. "След първоначалния шок, съм спокоен. Радвам се, че макар и късно, трудът ми е почетен и забелязан. Тази награда е най-високото отличие за мен, дано дойде и друг баскетболист, достоен за нея!", каза легендата.

С орден „Стара планина“, първа степен, беше отличен още писателят Владимир Зарев - за заслуги в областта на културата и изкуството. На церемонията акад. проф. Владимир Овчаров беше награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за принос в развитието на медицинската наука и образование в България.

С орден „Св. св. Кирил и Методий“, първа степен, държавният глава удостои акад. проф. доктор на техническите науки Чавдар Руменин за заслугите му в областта на науката. Вирусологът акад. проф. доктор на медицинските науки Ангел Гълъбов също беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“, първа степен - за принос в сферата на образованието и науката.

Христо Мирянов беше удостоен с медал „За заслуга“ посмъртно. Отличието на известния треньор по борба е за принос в областта на спорта. Медалът бе приет от неговия син Георги Мирянов.