Александър Везенков даде обширно интервю пред ФИБА, посветено на българския национален отбор. Звездата на тима ни смята, че баскетболът ни има бъдеще, но е необходима много работа. България вече започна участието си в световните квалификации, като в първия си мач записа драматична загуба от Финландия у дома.
 
„Точно сега целта ни е да играем все по-добре с всеки следващ мач, така че българският баскетбол има бъдеще. От години отсъстваме на големи състезания и целта ни е някой ден отново да участваме в тях. Знаем, че това няма как да стане няма да стане за един ден, така че трябва да свършим много работа, да останем заедно и сплотени и просто да печелим мач по мач“, заяви Везенков.
 
Според него, забележителният прогрес на баскетбола във Финландия може да бъде за пример как спортът отново трябва да бъде върнат на преден план и у нас. „Финландия е страхотен пример за това в европейския баскетбол. Те имат същия треньор от 13 години, изграждат програми и пращат децата в колежи в САЩ. Виждаме последния техен проект – Лаури Марканен, който бе избран под №7 в Драфта на НБА. Също така имат и много добри играчи в най-силните европейски първенства. Финландците вършат страхотна работа и мисля, че баскетболът там става все по-популярен.“
 
„По време на Евробаскет 2017 залата им беше пълна, така че хората обичат това, което те правят и това е страхотен пример за нас. Те започнаха от дъното и сега са на върха. Трябва да бъдем търпеливи, да бъдем заедно години и да опитаме да направим нещо подобно.“, добавя Везенков.
 
България се представи много добре през предварителните световни квалификации, отбелязват от ФИБА. Сега тимът ни е в една група с Финландия, Исландия и Чехия. „Има добра атмосфера в отбора, малко или много сме същият отбор от август. Познаваме се добре  и треньорът е същият“, споделя Везенков и добавя: „Атмосферата е добра, но това само няма да бъде достатъчно. Това е само едната част, другата е това, което все още трябва да покажем на игрището“.
 
„Отборите сега ще бъдат много по-трудни и на по-високо ниво. Всички са много опитни и участваха на последното Европейско първенство. Независимо, че всеки отбор ще бъде без някои играчи, те продължават да бъдат силни. Ще бъде наистина много трудно“, завършва Везенков.
 
Утре България гостува на Исландия в търсене на първа победа в световните квалификации. Двубоят е от 21:45 часа.